Το δημοψήφισμα για τη Μακεδονία "έγινε" (και θα "ξαναγίνει") και ...πουλήσαμε την "ψυχή" μας!

"Το όνομά μας είναι η ψυχή μας" ήταν ένα από τα συνθήματα που δεν έλειπε από κανένα συλλαλητήριο για τη Μακεδονία μας.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη φράση με την οποία τελείωναν μια επιστολή τους προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τον Μάρτιο του 1992οι Οδυσσέας Ελύτης, Μελίνα Μερκούρη, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Δημήτρης Τσάτσος, Αριστόβουλος Μάνεσης και Γιάννης Γεωργάκης (ολόκληρη η επιστολή, εδώ).


Το σύνθημα αυτό εκφράζει μια μεγάλη αλήθεια: από τη στιγμή που δοθεί σε άλλο κράτος όνομα με τον όρο "Μακεδονία", έχουν δοθεί τα πάντα (εθνικότητα, γλώσσα, κλπ. -βλ. αναλυτικά, εδώ)!

Με βάση τα παραπάνω, ένα δημοψήφισμα, που επίσης -και πολύ σωστά- υπήρξε σαν αίτημα στα συλλαλητήρια, θα περιελάμβανε ένα και μοναδικό ερώτημα:
"Δέχεστε να περιλαμβάνει το όνομα της γειτονικής μας χώρας τον όρο "Μακεδονία" ή παράγωγά του;", με την απάντηση να είναι, φυσικά, "ΝΑΙ" ή "ΟΧΙ".

Πρόσφατα, έγιναν Ευρωεκλογές. Ένα απ' τα συνθήματα του προεκλογικού αγώνα, που κυκλοφόρησε και σε αφίσα, έλεγε "Μαύρο στους προδότες, ψήφο στους πατριώτες.", παραπέμποντας σαφώς στο Μακεδονικό ζήτημα και την πρόσφατη Συμφωνία των Πρεσπών και δίνοντας στις επικείμενες εκλογές τον χαρακτήρα του δημοψηφίσματος για τη Μακεδονία, τόσο όσον αφορά τις πολιτικές παρατάξεις, όσο και μεμονωμένα πρόσωπα.

Σύμφωνα με τη φράση του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, που λέει "Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ο,τι είναι αληθές", η προδοσία της αλήθειας είναι ταυτόχρονα και εθνική προδοσία.
Και η αλήθεια είναι ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική και ότι τίποτα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μακεδονικό χωρίς να είναι ταυτόχρονα και ελληνικό (βλ. εδώ), όπως τίποτα δεν μπορεί να ονομαστεί πελοποννησιακό χωρίς να είναι ταυτόχρονα και ελληνικό, κ.ο.κ....

Στην προδοσία αυτής της αλήθειας, ουδείς αναμάρτητος, από τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή (βλ. εδώ) και ειδικά η Νέα Δημοκρατία (βλ. εδώ)!

Μάλιστα, εκτός απ' τα στοιχεία που παραθέτω στις παραπάνω παραπομπές-αναρτήσεις μου, σας παραθέτω και σχετικό απόσπασμα από συνέντευξη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, το 2011, που αποκαλύπτει, μέσα σε λιγότερο από τρία λεπτά, σε γενικές γραμμές, τα εξής εξωφρενικά:

1. Η Ν.Δ., από το 1992, που προέκυψε το θέμα του ονόματος, ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας, ως μόνης εφικτής λύσης, το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησε στη συνέχεια!

2. Συμφώνησε, όμως, με το υπόλοιπο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών (πλην του Κ.Κ.Ε.), στη θέση της μη ύπαρξης του όρου "Μακεδονία" ή παράγωγών του στο όνομα της γειτονικής χώρας, γιατί είδε ότι αυτή ήταν η βούληση του ελληνικού λαού και δεν τολμούσε να του φανερώσει την αληθινή πολιτική της γραμμή.

3. Στο εξωτερικό, γινόταν, όλα αυτά τα χρόνια και όχι μόνο απ' την Ν.Δ., μια "διαπραγμάτευση, ουσιαστικά κρυφή από τους Έλληνες πολίτες" (είναι τα ακριβή λόγια της!), πάντα για σύνθετη ονομασία.

4. Μέχρι που ήρθε η ώρα που η συνεντευξιαζόμενη, σε μια "ηρωϊκή" κίνηση για να λήξει αυτό το "τραγελαφικό που συνέβαινε στη Βουλή των Ελλήνων" (έτσι το ονομάζει), στις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή, ως Υπουργός Εξωτερικών, τολμά να φανερώσει, για πρώτη φορά, "ότι η θέση της Ελλάδας είναι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων" (και πάλι, τα ακριβή λόγια της)!

Καλύτερα, όμως, να δείτε μόνοι σας το -ούτε δυόμισι λεπτών- βίντεο (τα "μαθηματικά", στο τέλος του βίντεο, που "εξαφανίζουν" το 10% της Μακεδονίας, δεν θα τα σχολιάσω -όλοι κάνουμε λάθη!):


Θεωρώντας, λοιπόν, τις ψήφους, στις Ευρωεκλογές, που πήγαν σε κόμματα που υποστήριξαν τη σύνθετη ονομασία, δηλαδή την ύπαρξη του όρου "Μακεδονία" ή παράγωγών του στο όνομα της γειτονικής χώρας, ως "ΝΑΙ" σε τυχόν δημοψήφισμα για τη Μακεδονία (βλ. παραπάνω), έχουμε: ΝΔ 33,12% + ΣΥΡΙΖΑ 23,75% + ΚΙΝΑΛ 7,72% + ΚΚΕ 5,35% + ΜέΡΑ25 2,99% + Πλεύση Ελευθερίας (Ζωή Κωνσταντοπούλου) 1,61% + ΠΟΤΑΜΙ 1,52% (τα κάτω της μονάδας ας τ' αφήσουμε) = ένα συνολικό ποσοστό 76,06% "ΝΑΙ" στο δόσιμο του ονόματος, δηλαδή της ...ψυχής μας (βλ. εδώ)!

Τι συνέβη; Μα ...απλά πουλήσαμε την ψυχή μας, στο όνομα του "βολέματος", του στενά εννοούμενου "συμφέροντος" και, κυρίως, της παράλογης "λογικής" της "χαμένης ψήφου" σε μικρό κόμμα, λες και είναι κάποιος άλλος που αποφασίζει για το ποιο είναι μεγάλο κόμμα, εκτός από την ίδια την ...ψήφο μας (βλ. εδώ)!

Σε όλα τα παραπάνω, δεν μπορώ να μην εντάξω και το ποσοστό αποχής, που ήταν 41,31%(!), μιας και την ψυχή μας δεν την πουλάμε μόνο όταν κάνουμε τα αντίθετα από τα συμφέροντά της, αλλά και όταν αδιαφορούμε γι αυτή (στο χώρο της Ορθοδοξίας, αυτό είναι πασίγνωστο -βλ. παραβολή της Κρίσης, όπου αυτοί που κατακρίνονται, δεν κατακρίνονται για τα κακά που έκαναν αλλά για τα καλά που ...δεν έκαναν!).

Νέες εκλογές έρχονται και μάλιστα Βουλευτικές!
Όσοι, πραγματικά και όχι μόνο στα συλλαλητήρια, νοιαζόμαστε για την πατρίδα μας, πολυβασανισμένο κομμάτι της οποίας είναι και η Μακεδονία μας, ας το δείξουμε, ψηφίζοντας δημοκρατικά κόμματα (μακριά απ' τα "άκρα"!), όσο "μικρά" κι αν είναι τώρα, που οι υποψήφιοί τους έχουν Χριστό και Ελλάδα στην καρδιά τους και δεν θεωρούν τίποτα τελειωμένο, αν εμείς δεν το θεωρήσουμε με την ψήφο μας (βλ. κακό παρελθόν μας σ' αυτό, εδώ)!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πραγματικά λέει το κοράνι για τους Έλληνες.

Φαράγγι Φόνισσας Ξυλοκάστρου: Η πανέμορφη Φόνισσα που κόντεψε να με ...φονεύσει!

Φαράγγι Καλλιθέας-Αγίου Λουκά Ξυλοκάστρου: ένας μικρός φυσικός παράδεισος στην Κορινθία!