Κι αν η νότια Αλβανία ήθελε να ονομαστεί ...Βόρεια Ήπειρος;


Το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και αφορά το όνομα "Μακεδονία", σε ένα από τα κρατίδια που δημιουργήθηκαν, πιστεύω ότι το είχαμε πάρει από την αρχή λάθος.
Κατ' αρχήν, ο όρος "Μακεδονία", από τα ...γεννοφάσκια του, αναφερόταν σε μια περιοχή όπου οι κάτοικοι μιλούσαν την ελληνική γλώσσα και πίστευαν στους ελληνικούς θεούς.
Άρα, για μένα, χωρίς καμιά σοβαρή αμφισβήτηση, δεν μπορεί να είναι κάτι μακεδονικό χωρίς να είναι ελληνικό -τελεία και παύλα!
Όταν, λοιπόν, η "Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (γιατί έτσι υπήρχε σαν μία από τις "δημοκρατίες" που αποτελούσαν την Γιουγκοσλαβία και δεν θ' αναφερθώ τώρα στον -κατά κάποιους- προδοτικό ρόλο του ΚΚΕ σ' αυτό, όταν ο Τίτο έκανε τα ..."βαφτίσια") έγινε ανεξάρτητο κράτος, προέκυψε, ως μη ώφειλε, και το θέμα του ονόματός της.
Το λέω αυτό γιατί, με βάση το παραπάνω σκεπτικό, αν ήθελαν να έχουν το ιστορικό όνομα μιας καθαρά ελληνικής περιοχής, θα έπρεπε αυτόματα να ζητήσουν και την ένωσή τους με τη μητέρα Ελλάδα!
Αυτό πίστευα, από τότε που δημιουργήθηκε το θέμα, και αυτό πιστεύω ακόμα ότι θα έπρεπε να αποτελεί από την αρχή και τη σταθερή θέση της χώρας μας σ' αυτό το θέμα: "Θες ελληνικό όνομα; Ενώσου με την Ελλάδα!".
Το ουσιαστικό πρόβλημα δεν είναι, λοιπόν, το όνομα μιας ιστορικά ελληνικής περιοχής (γιατί μη μου πείτε ότι υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα στο κράτος των Σκοπίων που να έχουν άλλες επιγραφές εκτός από αρχαίες ελληνικές), αλλά ότι προσπαθούν να πουν ότι η Μακεδονία δεν είναι Ελλάδα.
Γι αυτό και το σύνθημα "Η Μακεδονία είναι ελληνική!", πιστεύω ότι είναι το πιο κατάλληλο για την περίπτωση, αφού θέτει σωστά το ζήτημα ότι δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι είναι Μακεδόνας αλλά δεν είναι Έλληνας.
Κι αν πει κάποιος ότι αυτό δηλώνει αλυτρωτισμό από τη δική μας πλευρά, θα του πω ότι έχει απόλυτο δίκιο γιατί το ίδιο ισχύει για κάποιον που είναι πχ. Ηπειρώτης. Μπορεί να πει κανείς ότι είναι Ηπειρώτης αλλά δεν είναι Έλληνας; Για τους ίδιους λόγους που ανέφερα παραπάνω, όχι (εκτός αν ο βασιλιάς Πύρρος μιλούσε άλλη γλώσσα κι όχι Ελληνικά).

Θέτω, επομένως, το παρακάτω υποθετικό ερώτημα: 
Αν η Αλβανία χωριζόταν σε δύο ή και περισσότερα κρατίδια, και το κρατίδιο που αντιστοιχούσε στο νότιο τμήμα της ζητούσε να πάρει το όνομα "Βόρεια Ήπειρος", θα το δεχόμασταν και με ποιους όρους;

Μη βιαστείτε να δώσετε απάντηση, γιατί η ισορροπία μεταξύ αποφυγής αλυτρωτικών βλέψεων ενός άλλου κράτους από τη μια και του κινδύνου απεμπόλησης της ελληνικότητας κάποιας περιοχής μας από την άλλη δεν σηκώνει βιαστικές απαντήσεις...

Θα μου πείτε "αυτά είναι παρελθόν" και "το θέμα είναι τώρα τι κάνουμε;".
Η θέση μου παραμένει η ίδια: Όποια περιοχή θέλει να λέγεται Μακεδονία, ας ενωθεί με το κράτος όπου ιστορικά ανήκει η Μακεδονία, δηλαδή την Ελλάδα, αλλιώς να το ξεχάσει!

Ποτέ δεν είναι αργά για να διατυπωθεί μια σωστή θέση, ειδικά όταν αυτή υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του λαού (αυτός είναι και ο λόγος που είμαι και υπέρ του δημοψηφίσματος).


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πραγματικά λέει το κοράνι για τους Έλληνες.

Φαράγγι Φόνισσας Ξυλοκάστρου: Η πανέμορφη Φόνισσα που κόντεψε να με ...φονεύσει!

Καλό Πάσχα, με τον Θεό ...ζωγράφο!