Πρόταση ημερήσιας εκδρομής σε ορεινή Αχαΐα και Κορινθία.

     Προτείνω μια ημερήσια εκδρομή σε ορεινή Αχαΐα και Κορινθία, με ανέβασμα από το ύψος του ποταμού Κερυνίτη και κατέβασμα στο Δερβένι.

Τα μέρη, κατά σειρά, είναι τα παρακάτω.

1. Πρώτη στάση στους πευκόφυτους βραχώδεις μετεωρίτικους (κροκαλοπαγείς) σχηματισμούς, στο χωριό Μπουφούσκια Αχαΐας:




2. Δεύτερη στάση στο χωριό Πλατανιώτισσα στο ομώνυμο προσκύνημα της Παναγίας, που είναι ένας ναός και μάλιστα δίχωρος που σχηματίζεται από την κουφάλα τριών τεράστιων πλατάνων:




3. Τρίτη στάση σε ένα σημείο θέας, πριν από το χωριό Πετσάκοι, απ’ όπου μπορούμε να θαυμάσουμε το αχαϊκό μετέωρο της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Μακελλαριάς (στην οποία οδηγεί 11 χλμ χωμάτινος δρόμος, μέσα από το μαγευτικό ομώνυμο δάσος βελανιδιάς, κάτι που όμως αποτελεί μεγάλη παράκαμψη για την παρούσα πρόταση εκδρομής). Από κάτω, το φαράγγι είναι του ποταμού Σελινούντα:



4. Ακολουθεί το πεζοπορικό κομμάτι της εκδρομής στον καταρράκτη Γκρεμιστό (σχετική ανάρτηση και πληροφορίες εδώ):


5. Αν η προοπτική για μεσημεριανό φαγητό είναι της μορφής του "έχω φέρει κάτι μαζί μου απ' το σπίτι", τότε ο καταρράκτης του Ταξιάρχη στην Άνω Βλασία -διπλανό χωριό σε αυτά από τα οποία ξεκινά η πεζοπορία για τον καταρράκτη Γκρεμιστό-, με τον όμορφα διαμορφωμένο χώρο, είναι η ιδανική επόμενη στάση (διαθέτει και πετρόκτιστες ψησταριές, αλλά η όλη διαδικασία του ψησίματος -με δικά μας κάρβουνα και σχάρες- και πάλι δεν ταιριάζει με τα χρονικά περιθώρια της παρούσας πρότασης):


6. Σε αντίθετη περίπτωση, αφού απλά θαυμάσουμε το προηγούμενο μέρος, μπορούμε να γευματίσουμε σε κάποια από τις ταβέρνες που βρίσκονται στο όμορφο πλατανόδασος, δίπλα στις πηγές του Αροάνιου ποταμού, στο χωριό Πλανητέρο Αχαΐας:


7. Επόμενη στάση μας οι πηγές -ή μάλλον η πηγή- του Λάδωνα, που δεν είναι παρά ένα τεράστιο αρτεσιανό φρέαρ (πηγάδι) …



…από το οποίο ξεκινά ο ποταμός με πλήρη ροή (κάνεις και …ράφτινγκ, άμα θες!):



Τις δύο παραπάνω φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε "σε μία", στην επόμενη φωτογραφία:

8. Επόμενος σταθμός, η Λίμνη Δόξα (στην Κορινθία, πλέον),...


...με το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (σχετική ανάρτηση και πληροφορίες εδώ):


9. Επόμενος σταθμός, η Παναγία του Βράχου, στον Κάτω Ταρσό, που συνηθίζω να αποκαλώ "Κορινθιακά Μετέωρα" (σχετική ανάρτηση και πληροφορίες εδώ):


10. Οι τελευταίοι τρεις σταθμοί αφορούν το χωριό Ζάχολη (Ευρωστίνη) και είναι ο Ι. Ναός του Αγ. Γεωργίου με τους 17 τρούλους (ο μεσαίος για το Θεό, οι τέσσερις μικρότεροι για τους τέσσερις ευαγγελιστές και από έξι ακόμα μικρότεροι σε κάθε πλευρά για τους δώδεκα αποστόλους)...


11. ...το Ρέμα των Μύλων...


12. ...και η Παναγία των Καταφυγίων, ένα προσκύνημα με ιδιαίτερη ιστορία:


Από εκεί, κατεβαίνουμε στο Δερβένι και, μέσω Νέας ή Παλαιάς Εθνικής Οδού, εκεί απ' όπου ξεκινήσαμε!

Οπωσδήποτε, το πρόγραμμα έχει περιθώρια τροποποίησης, ανάλογα με τα μέρη που έχει ήδη κάποιος πάει, το χρόνο που διαθέτει, αν επιθυμεί πεζοπορία ή όχι, κλπ.

Εν καιρώ, θα προβώ και σε μέτρηση του χρόνου μετάβασης από το ένα μέρος στο άλλο, ώστε να είναι πιο συγκεκριμένη η πρόταση για όποιον θέλει να την πραγματοποιήσει, καθώς και σε αναρτήσεις που θα δίνουν περισσότερες πληροφορίες για τα μέρη για τα οποία δεν έχω κάνει ήδη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πραγματικά λέει το κοράνι για τους Έλληνες.

Φαράγγι Φόνισσας Ξυλοκάστρου: Η πανέμορφη Φόνισσα που κόντεψε να με ...φονεύσει!

Καλό Πάσχα, με τον Θεό ...ζωγράφο!