Γκρεμιστός: θεαματικός καταρράκτης, που προσεγγίζεται με λίγο ή ...καθόλου περπάτημα!


Θα είμαι σύντομος και περιεκτικός: 

1. Ο καταρράκτης είναι αρκετά μεγάλος ώστε να είναι ορατός από χιλιόμετρα μακριά και σίγουρα από τα εννιακόσια μέτρα που μας χωρίζουν απ’ αυτόν, μετά τη στροφή που θα τον πρωτοαντικρίσουμε:


 Στην προηγούμενη φωτογραφία, φαίνεται και το γεγονός ότι , επειδή το μέρος από το οποίο συγκεντρώνει τα νερά του (λεκάνη απορροής) βρίσκεται πολύ κοντά στις κορυφές του Ερύμανθου, ουσιαστικά τα νερά του προέρχονται από το λιώσιμο του χιονιού, γι αυτό και το καλοκαίρι ξεραίνεται.
Το πολύ νερό, λοιπόν, το έχει μόνο την άνοιξη, δηλαδή …τώρα! 
Σταδιακά, τον βλέπουμε όλο και πιο κοντά μας:


2. Λέγεται Γκρεμιστός, γιατί γκρεμίζεται στα από κάτω του βράχια, χωρίς να σχηματίζει κάποια γούρνα (λιμνούλα):


3. Η έναρξη του τεσσάρων χιλιομέτρων δασικού δρόμου, μέσα σ' ένα υπέροχο ελατόδασος (είναι και περιοχή Natura) στις πλαγιές του Ερύμανθου, που τελειώνει κάτω από τον καταρράκτη (εκεί είναι και η αρχή ενός από τα μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του Ερύμανθου), βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Μίχα και Τσαπουρνιά, λίγο μετά τη στροφή για Άνω Βλασία, στο δρόμο Καλαβρύτων-Πάτρας. Μέχρι εκεί, είναι μία περίπου ώρα με αυτοκίνητο, από Ξυλόκαστρο (ανάλογα από ποιο δρόμο θα πας). Χρόνος πεζοπορίας (πήγαινε-έλα) τρεις ώρες ή ...καθόλου, αν διαθέτεις ψηλό όχημα που θα σε φέρει στα "πόδια" του καταρράκτη:


4. Πολλές δελεαστικές προτάσεις για κοντινές ομορφιές, εφόσον υπάρχει διάθεση και χρόνος (καταρράκτης Ταξιάρχη, στην Άνω Βλασία, και για τη διαδρομή, θεαματικοί γεωλογικοί σχηματισμοί στα Μπουφούσκια, Παναγία Πλατανιώτισσα και θέση θέας προς το "αχαϊκό μετέωρο" της Παναγίας Μακελλαριάς).

5. Δείτε τον καταρράκτη σ' ένα βιντεάκι ενάμισι λεπτού. Αν και είναι 28 Μαΐου, το νερό είναι πολύ γιατί, το προηγούμενο μόλις βράδυ, είχε νεροποντή (μάλιστα, σ' ένα σημείο του, ο δασικός δρόμος είχε καταστραφεί και ίσα που μπόρεσα να περάσω με τα πόδια): 


6. Κάποια Πρωτομαγιά, που πήγα με κάποιους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, το νερό ήταν λιγότερο, αλλά, χάρη σ' έναν απ' αυτούς, μπόρεσα να βγω φωτογραφία πενήντα μέτρα περίπου μπροστά από τον καταρράκτη (είμαι εκεί που δείχνει το βέλος)...


...καθώς και ένα σύντομο βίντεο, σχεδόν κάτω από τον καταρράκτη:


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πραγματικά λέει το κοράνι για τους Έλληνες.

Φαράγγι Φόνισσας Ξυλοκάστρου: Η πανέμορφη Φόνισσα που κόντεψε να με ...φονεύσει!

Φαράγγι Καλλιθέας-Αγίου Λουκά Ξυλοκάστρου: ένας μικρός φυσικός παράδεισος στην Κορινθία!