Η ...πεζογέφυρα των στεναγμών, στην Κόρινθο!

    Ήταν Αύγουστος του 2017, όταν, στη διάρκεια ενός περιπάτου μου στην παραλία της Κορίνθου, διαπίστωσα με έκπληξη ότι στις εκβολές του χειμάρρου που ρέει παράλληλα με την οδό Αράτου είχε κατασκευαστεί μια πανέμορφη πεζογέφυρα:


Η έκπληξή που ένοιωσα έγινε ακόμα πιο ευχάριστη όταν είδα ότι η πρόσβαση ήταν με ράμπα, που επέτρεπε τη χρήση της γέφυρας και σε άτομα με αμαξίδιο (προσωπικά, τη συγκίνηση, καθώς διέσχιζα την πεζογέφυρα, μόνο με αυτή που είχα νοιώσει την πρώτη φορά που διέσχιζα τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου μπορώ να τη συγκρίνω!):


Φτάνοντας, όμως, στην άλλη άκρη της πεζογέφυρας, η συγκίνηση μετατράπηκε σε απορία, όταν είδα ότι από την άλλη μεριά υπήρχαν μόνο σκάλες!


Άθελά μου, ήρθα στη θέση ενός ανθρώπου με αμαξίδιο, τη στιγμή που θα έκανε την ίδια διαπίστωση, και σκέφτηκα ότι θα αισθανόμουν ότι κάποιος μου κάνει ένα πολύ κακόγουστο αστείο!
Υπάρχουν πολλά που σκέφτηκα ότι μπορούσαν να ευθύνονται γι αυτή την αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού της πεζογέφυρας (όχι, ούτε για μια στιγμή δεν δέχτηκα ότι αυτός μπορεί να ήταν ο αρχικός σχεδιασμός), αλλά τίποτα απ’ αυτά δεν ήταν ικανό να δικαιολογήσει στη συνείδησή μου το παράλογο αποτέλεσμα που αντίκριζα (δεν μπορούσα να μη σκεφτώ και το γεγονός ότι στον αρχικό σχεδιασμό της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου υπήρχε η πρόβλεψη και για σιδηροδρομική γραμμή, καθώς και τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες από την μη κατασκευή της, τελικά...)!
Κοινοποίησα, λοιπόν, το γεγονός, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, σε όσους περισσότερους μπορούσα, μήπως και γίνει τίποτα γι αυτό το θέμα.

     Ως μόνιμος κάτοικος όχι της Κορίνθου, αλλά της Κορινθίας  (Ξυλόκαστρο), πήγα πολλές φορές από τότε στην Κόρινθο, αλλά δεν μ' έφερε ποτέ ο δρόμος μου ξανά σ' αυτό το σημείο, μέχρι πριν από μια εβδομάδα περίπου (8 Μαρτίου 2019), όταν χάρηκα απίστευτα, βλέποντας ότι είχε κατασκευαστεί ράμπα και από την άλλη πλευρά (δεξιά, στη φωτογραφία)!


     Σκέφτηκα, μάλιστα, μήπως είχε πιάσει τόπο η ευαισθητοποίηση που είχα προσπαθήσει να επιφέρω, πριν από δύο χρόνια...
Αφού τράβηξα την παραπάνω φωτογραφία, έσπευσα να διασχίσω (ή, μάλλον, να απολαύσω) την πεζογέφυρα, στην νέα ολοκληρωμένη μορφή της!
Ανέβηκα και πάλι από την -αριστερή, στη φωτογραφία- πλευρά της παλιάς ράμπας. Μπροστά μου πήγαινε ένα νέο ζευγάρι, που απολάμβανε την ανοιξιάτικη λιακάδα, μαζί με το λίγων μηνών μωρό του, που το είχε στο καροτσάκι.
Φτάνοντας στο ύψος της νέας ράμπας, πρώτα το ζευγάρι και μετά εγώ με τη σειρά μου, μείναμε άναυδοι, βλέποντας ότι δεν υπήρχε πρόσβαση στη ράμπα, αφού το παλιό κάγκελο δεν είχε αφαιρεθεί από την είσοδό της (προς στιγμήν, μάλιστα, ψάχναμε να βρούμε μήπως είχε μετατραπεί σε πόρτα και, με κάποιον τρόπο, άνοιγε)!


Στην επόμενη φωτογραφία, δεξιά διακρίνεται το ζευγάρι που μεταφέρει στα χέρια το καροτσάκι με το μωρό από τις ...σκάλες, καθώς και η νέα ράμπα (αριστερά):


Τέλος, ανέβηκα την νέα ράμπα για να μπορέσω να βιώσω, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, το αίσθημα κάποιου ανθρώπου με αμαξίδιο, όταν θα έφτανε στο τέλος της και θα αντίκριζε αυτό (να σημειωθεί ότι ούτε κάποιου είδους σχετική σήμανση υπήρχε, στην αρχή της ράμπας!):


Προσπάθησα και πάλι να βρω μια εξήγηση σ' αυτό, με πρώτη και καλύτερη ότι μπορεί η νέα ράμπα να είχε φτιαχτεί πρόσφατα και να μην είχαν προλάβει να ανοίξουν την πρόσβαση, κόβοντας το κάγκελο.
Υπήρχαν, όμως, δύο πράγματα που δεν πρόκριναν αυτή την δικαιολογία ως βάσιμη:
Πρώτον, η κατασκευή με τίποτα δεν φαινόταν ολοκαίνουρια (αν και γυμναστής, έχω δουλέψει οικοδομή και "κόβει" το μάτι μου).
Δεύτερον, όπως θα παρατηρήσετε στο αριστερό μέρος της παραπάνω καινούριας πανοραμικής φωτογραφίας της πεζογέφυρας, έχει ήδη αρχίσει καινούριο έργο, μια ξύλινη κατασκευή αισθητικού τύπου, που θα δώσει στην πεζογέφυρα τη μορφή αρχαίου πλοίου (τριήρους, ίσως -δεν γνωρίζω).

Σκοπός μου, με αυτή την ανάρτηση, η οποία εύχομαι να έχει σύντομη ημερομηνία λήξης, είναι και πάλι να ευαισθητοποιήσω όποιον μπορεί να κάνει κάτι για να καταστεί αυτή η νέα ράμπα λειτουργική (αν ήμουν σιδεράς, θα είχα ήδη προσφερθεί να κάνω το μερεμέτι δωρεάν!).
Δεσμεύομαι, μάλιστα, να ενημερώσω άμεσα, όταν αυτό συμβεί.


Υ.Γ1. Για την εικόνα της πεζογέφυρας, τρεις μήνες μετά και με τις εκλογές να έχουν γίνει βλ. εδώ.

Υ.Γ.2 Για το πότε, τελικά, κατέστη λειτουργική η καινούρια ράμπα βλ. εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πραγματικά λέει το κοράνι για τους Έλληνες.

Φαράγγι Φόνισσας Ξυλοκάστρου: Η πανέμορφη Φόνισσα που κόντεψε να με ...φονεύσει!

Φαράγγι Καλλιθέας-Αγίου Λουκά Ξυλοκάστρου: ένας μικρός φυσικός παράδεισος στην Κορινθία!