Κουτσούφλιανη Καλαμπάκας : Ένα ολοκαύτωμα που έγινε από τους ίδιους τους ...κατοίκους του χωριού!

     Αίσθηση προκάλεσε, αυτές τις μέρες, η συμπεριφορά των Αρμενίων που, στα πλαίσια ειρηνευτικής συμφωνίας, εγκατέλειπαν τα χωριά τους, στα χέρια Αζέρων και Τούρκων, αφού πρώτα ...έκαιγαν τα ίδια τους τα σπίτια!

Λίγοι, όμως, γνωρίζουν ότι κάτι παρόμοιο έχει γίνει και στη χώρα μας.

Επιστρέφοντας, πέρυσι τέτοιον καιρό, από Καλαμπάκα και πριν μπω στην Εγνατία Οδό, σταμάτησα στη μέση του πουθενά για να φωτογραφήσω τα φθινοπωρινά χρώματα της φύσης της Πίνδου και έπεσα πάνω σ' ένα μνημείο, ......όπου αναγράφονταν τα εξής:

"13 Μαΐου 1898
ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΗΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΟΣ ΕΚΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Οι 700 βλάχοι της Κουτσούφλιανης έκαψαν το χωριό τους και έγιναν με τη θέλησή τους ξεριζωμένοι πρόσφυγες στην ελεύθερη Πατρίδα Ελλάδα, όταν οι μεγάλες Δυνάμεις παρέδωσαν την Κουτσούφλιανη στην Τουρκία.
Η φλογερή διαμαρτυρία των Κουτσουφλιανιτών έδωσε ένα ισχυρό ράπισμα στην ανιστόριτη και ψυχρή Ευρωπαϊκή διπλωματία. Οι Ήρωες της Κουτσούφλιανης έκαναν ιερή θυσία για την Πατρίδα, την Θρησκεία και την Ελευθερία."!


Για την ιστορία, "οι μεγάλες Δυνάμεις" ήταν η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία, οι οποίες, μετά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, όπου η Ελλάδα ηττήθηκε, και βασισμένες σε μια ...fake επιστολή των κατοίκων του χωριού που ζητούσαν την επιστροφή τους στην αυτοκρατορία επειδή δήθεν ήταν ρουμανικής εθνικής συνείδησης, την οποία επικαλέστηκε - και, προφανώς, συνέταξε- η Πύλη, απέδωσαν την περιοχή της Κουτσούφλιανης στην Τουρκία.

Οι κάτοικοι της Κουτσούφλιανης δεν γνώριζαν για την δήθεν επιστολή που είχαν στείλει, καθώς την εποχή εκείνη στα ορεινά δύσβατα μέρη η ενημέρωση γινόταν με σημαντική καθυστέρηση. 
Όταν ενημερώθηκαν ότι ο τόπος τους έμελλε να προσαρτηθεί στην Οθωμανική αυτοκρατορία, διαμαρτυρήθηκαν με επιστολές τους προς όλες τις ευρωπαϊκές αυλές, τα ανακτοβούλια και τους πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων, αλλά μάταια...

Τότε, έλαβαν μια τραγική όσο και μεγαλειώδη απόφαση:
Στις 13 Μαΐου 1898 έκαψαν τις πατρογονικές τους εστίες, ξέθαψαν τα οστά των προγόνων τους, έκαψαν τα λείψανα των νεκρών του πρόσφατου πολέμου του 1897 για να μην τα βεβηλώσουν οι Τούρκοι και, με επικεφαλής τους προκρίτους και τον ιερέα τους με τα εικόνισμα τα από την εκκλησία τους ανά χείρας, διάβηκαν την νέα μεθόριο και επέστρεψαν στην Ελλάδα, διαλέγοντας μια νέα τοποθεσία για να ξαναχτίσουν το χωριό τους από την αρχή.
Η τοποθεσία αυτή βρισκόταν κοντά στο μοναστήρι του Λιμποχόβου, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την αρχική τοποθεσία της Κουτσούφλιανης.
Το νέο χωριό ονομάστηκε εύλογα "Νέα Κουτσούφλιανη" (σημερινή Παναγία Καλαμπάκας).

Το "ολοκαύτωμα της Κουτσούφλιανης" αποτέλεσε ένα μεγαλειώδες ξέσπασμα του ελληνισμού, σε μια εποχή που το μικρό ελληνικό βασίλειο είχε ηττηθεί στρατιωτικά και δεχόταν συνεχώς διπλωματικές πιέσεις και εξευτελισμούς, ενώ βρισκόταν και υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο.
Η επέτειός του γιορτάζεται στα δύο χωριά (Παλαιά και Νέα Κουτσούφλιανη), με λαμπρότητα, κάθε χρόνο, ανήμερα στις 13 Μαϊου, ως τις μέρες μας.

Περισσότερες πληροφορίες, για όσους ενδιαφέρονται, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πραγματικά λέει το κοράνι για τους Έλληνες.

Φαράγγι Φόνισσας Ξυλοκάστρου: Η πανέμορφη Φόνισσα που κόντεψε να με ...φονεύσει!

Φαράγγι Καλλιθέας-Αγίου Λουκά Ξυλοκάστρου: ένας μικρός φυσικός παράδεισος στην Κορινθία!