Μια πόλη για τον Δημήτριο Υψηλάντη στην ...Αμερική!

    Ακούγοντας μια συνέντευξη του αείμνηστου Σαράντου Καργάκου για την Επανάσταση του 1821 και συγκεκριμένα στο σημείο που αναφερόταν στην παγκόσμια απήχηση που αυτή είχε, με έκπληξη άκουσα ότι μέχρι και πόλη είχε ιδρυθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (στην Πολιτεία του Μίσιγκαν) με το όνομα "Υψηλάντη", προς τιμή του Δημήτριου Υψηλάντη, αυτής της εξέχουσας προσωπικότητας του Αγώνα!
Σαν "ψαχτήρι" που είμαι, διερεύνησα την πληροφορία και διαπίστωσα ότι η συγκεκριμένη πόλη όχι μόνο υπάρχει, αλλά, σε κεντρικό της σημείο, μπροστά από τον παλιό υδατόπυργο, έχει προτομή του Δημήτριου Υψηλάντη, την οποία πλαισιώνει μόνιμα εκτός από την Αμερικανική και η Ελληνική Σημαία:


Την ακριβή θέση της χτισμένης στις όχθες του ποταμού Χιούρον πόλης μπορείτε να δείτε στην ακόλουθη δορυφορική εικόνα (κόκκινος δείκτης):


Ο οικισμός ιδρύθηκε ως "Υψηλάντη", στη δυτική όχθη του Χιούρον, τον Απρίλιο του 1825, ενώ, μετά από την τελευταία νικηφόρα μάχη του Αγώνα, στην Πέτρα, συγχωνεύτηκε, υπό αυτό το όνομα, με τον οικισμό της ανατολικής όχθης Γούντραφ'ς Γκρόουβ.
Σήμερα, το Ypsilanti είναι μια πόλη 19.435 κατοίκων (Απογραφή του 2010) και είναι η έδρα του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Μίσιγκαν (Eastern Michigan University), που ιδρύθηκε το 1849 ως Michigan State Normal School. Σήμερα το πανεπιστήμιο αυτό έχει πάνω από 22.000 προπτυχιακούς και πάνω από 4.800 μεταπτυχιακούς φοιτητές, που παίζουν καταλυτικότατο ρόλο όχι μόνο στην οικονομία της πόλης αλλά και στη διατήρηση ενός χαμηλού ηλικιακού μέσου όρου του πληθυσμού της.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που κάποιος ισχυριστεί ότι η Ελληνική Επανάσταση ήταν ένα γεγονός "μειωμένης ιστορικής εμβέλειας", μπορείτε να του αναφέρετε την πόλη Υψηλάντη, σαν ελάχιστο δείγμα της αλήθειας που θέλει την επίδραση αυτού του τιτάνιου αγώνα ενός μικρού αριθμητικά αλλά μεγάλου στην ψυχή λαού απέναντι σ' έναν ασύγκριτα πολυάριθμο δυνάστη να φτάνει ως την άλλη άκρη της γης!

Υ.Γ. Πηγή, αλλά και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σχόλια

  1. Την επισκέφθηκα! Πράγματι πρέπει η 'υπαρξή της να γίνει ευρέως γνωστή τώρα, με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, αλλά και με την άνοδο των εθνομηδενιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πραγματικά λέει το κοράνι για τους Έλληνες.

Φαράγγι Φόνισσας Ξυλοκάστρου: Η πανέμορφη Φόνισσα που κόντεψε να με ...φονεύσει!

Φαράγγι Καλλιθέας-Αγίου Λουκά Ξυλοκάστρου: ένας μικρός φυσικός παράδεισος στην Κορινθία!