Σπήλαιο Κάψια Αρκαδίας. Αξίζει μια στάση!Όσοι πηγαινοέρχεστε στο δρόμο για Λεβίδι και Βυτίνα, αξίζει να κάνετε μια στάση στο χωριό Κάψια, πριν από το Λεβίδι, για να θαυμάσετε ένα όμορφο σπήλαιο, μαζί με τις γειτονικές του καταβόθρες, που τα τελευταία χρόνια αξιοποιήθηκε υποδειγματικά, αφού, εκτός από το να καταστεί απλά επισκέψιμο, οι ευρύτερες -αρχιτεκτονικά καλαίσθητες- εγκαταστάσεις του προσφέρονται για τη φιλοξενία συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων.
Υποδειγματική θα χαρακτήριζα και την ιστοσελίδα του, που περιλαμβάνει, εκτός από όλες τις πληροφορίες για το σπήλαιο, και πολύ όμορφες φωτογραφίες των αιθουσών του και των καταβοθρών (τις βλέπετε, πηγαίνοντας, από την Αρχική σελίδα, στις "Φωτογραφίες").
Πιστεύω ότι αξίζουν, πραγματικά, συγχαρητήρια σε όλους όσους δούλεψαν για να γίνουν αυτά τόσο όμορφα και λειτουργικά.
Το σπήλαιο το είχαμε επισκεφτεί οικογενειακώς, λίγο πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες για την τουριστική αξιοποίησή του, με τα συρματοπλέγματα να μας αφήνουν να δούμε μόνο το εσωτερικό της εισόδου του που βρίσκεται πάνω από τη μεγάλη καταβόθρα. Με τη βοήθεια του Θεού, ελπίζω ότι θα αξιωθούμε κάποτε να το δούμε και ολόκληρο.
Όσοι, πάντως, έχετε κατά νου κάποια εξόρμηση στις ομορφιές της Αρκαδίας (φυσικές, αρχιτεκτονικές, ιστορικές, θρησκευτικές -όλα τα έχει ο ευλογημένος αυτός τόπος), και ειδικά στην περιοχή του Μαινάλου, συμπεριλάβετε και μια στάση στο σπήλαιο Κάψια. Η παράκαμψη από την πορεία σας θα είναι μικρή (1,5χλμ), η ικανοποίηση, όμως, που θα αποκομίσετε μεγάλη. Όσοι το έχετε ήδη κάνει, τι να πω ...ζηλεύω!
Για τους ...πολυταξιδεμένους, που δεν βρίσκουν το λόγο να επισκεφτούν ένα ακόμη σπήλαιο, επισημαίνω ότι το σπήλαιο Κάψια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένα από τα δέκα πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας, από τα εκατό που προσφέρονται για αξιοποίηση, σε σύνολο 7.500 περίπου σπηλαίων που διαθέτει η χώρα μας (ναι, καλά διαβάσατε, δεν πρόσθεσα κανένα μηδενικό και ανακαλύπτονται όλο και καινούρια...).
Για την αρχική σελίδα του ιστότοπου του σπηλαίου, πατήστε εδώ.
Υπάρχουν και δύο πολύ όμορφα και κατατοπιστικά σύντομα βίντεο παρουσίασης του σπηλαίου:Μετά από όλα αυτά, πως μπορεί κάποιος να μη δοξάσει το Θεό για τις τόσες ομορφιές που χάρισε στην πατρίδα μας!

Υ.Γ. Η φωτογραφία της ανάρτησης αντλήθηκε από τον ιστότοπο του σπηλαίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πραγματικά λέει το κοράνι για τους Έλληνες.

Φαράγγι Φόνισσας Ξυλοκάστρου: Η πανέμορφη Φόνισσα που κόντεψε να με ...φονεύσει!

Η αλήθεια ότι "η αποχή και το λευκό είναι ψήφος στο φανατισμό" και ο μύθος ότι "η ψήφος σε μικρό κόμμα είναι χαμένη ψήφος".