Μακεδονικό: μόλις πριν μισό χρόνο τα κορίτσια του χάντμπολ δεν ανέχονταν αυτά που τώρα διαπραγματευόμαστε και η πολιτεία τα βράβευε γι αυτό!

Δεν έχει περάσει καλά καλά μισός χρόνος από τότε που η Ελληνική Εθνική Ομάδα Χειροσφαίρισης (χάντμπολ) νεανίδων (Κ17, δηλαδή κάτω των δεκαεπτά ετώναποχώρησε από τον αγώνα με την ομάδα των Σκοπίων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για αθέτηση των προβλεπόμενων όρων σχετικά με την επίσημη ονομασία των Σκοπίων (ΠΓΔΜ).
Αναλυτικά, το γεγονός εκτίθεται στην ακόλουθη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδας (Ο.Χ.Ε.), στην οποία υπογραμμίζω κάποια, κατά τη γνώμη μου, σημαντικά σημεία:

«H Εθνική Γυναικών Κ17 αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τον αγώνα κόντρα στην ΠΓΔΜ για το EURO 2017
Η Ομοσπονδία εδώ και πολλούς μήνες προετοίμαζε την παρουσία της Εθνικής Γυναικών στα Σκόπια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ17, έχοντας συνεχείς επαφές με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ και την πρεσβεία μας στα Σκόπια, ώστε να «θωρακίσει» την αποστολή μας απέναντι σε οποιαδήποτε πιθανή πρόκληση.
Ειδικά τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή το προκλητικό λογότυπο της διοργάνωσης, ανταλλάχτηκαν επιστολές ανάμεσα στην ΟΧΕ και την EHF με αποτέλεσμα αυτό να τροποποιηθεί για το σημερινό παιχνίδι ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.
Τα επιχειρήματα των διοργανωτών και της EHF, ότι το λογότυπο δεν ταυτίζεται με την ονομασία της χώρας, αποδείχθηκαν ότι ήταν και η αιτία που οι διοργανωτές αποθρασύνθηκαν.
Με έγγραφο της η ΕHF έδωσε εντολή στους διοργανωτές να τροποποιηθεί το λογότυπο, όπως και να καλυφθούν όλες οι προκλητικές πινακίδες, σημαίες, αλλά και συνθήματα στο γήπεδο.
Επίσης επισημάνθηκε στον δημοσιογράφο που θα έκανε την περιγραφή του αγώνα στο live streaming, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ως προς την αναφορά του στις παίκτριες και την ομάδα της ΠΓΔΜ, ειδικότερα μετά από τις καταγγελίες της ΟΧΕ για τα όσα συνέβησαν στο final-4 του Τσάμπιονς Λιγκ.
Παρόλα αυτά ελάχιστα λεπτά πριν ξεκινήσει το παιχνίδι και ενώ η Εθνική της ΠΓΔΜ τήρησε τα συμφωνηθέντα αναφορικά με τις εμφανίσεις των αθλητριών, οι προπονητές και οι συνοδοί της, εμφανίστηκαν στον πάγκο με μπλούζες που έγραφαν «Macedonia».
Η ελληνική αποστολή διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Ουκρανό παρατηρητή Βίκτορ Κονοπλιάστι, ο οποίος τους ζήτησε να τις αλλάξουν προκειμένου να ξεκινήσει το παιχνίδι, κάτι το οποίο δεν έγινε.
Δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα, ο αρχηγός αποστολής Δημήτρης Χασεκίδης -σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της ΟΧΕ Κώστα Γκαντή- ζήτησε από τον Ομοσπονδιακό προπονητή Μενέλαο Δανήλο να καλέσει τάιμ άουτ.
Στην διάρκεια του τάιμ άουτ ζητήθηκε και πάλι από τους Σκοπιανούς να αλλάξουν τις μπλούζες τους. Προπονητές και συνοδοί της ΠΓΔΜ αρνήθηκαν και έτσι η ελληνική ομάδα αποχώρησε από τον αγώνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η ελληνική αποστολή κατέθεσε ένσταση στο φύλλο αγώνα ότι η ΠΓΔΜ δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα της τεχνικής σύσκεψης, ούτε και τις αποφάσεις της EHF, σχετικά με την διεθνή ονομασία των Εθνικών ομάδων της χώρας.
Επειδή η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επέδειξε αργά αντανακλάστηκα στην επιβολή των συμφωνηθέντων και στην εφαρμογή των αποφάσεων της, θα σταλεί άμεσα επιστολή διαμαρτυρίας, με την οποία η ΟΧΕ θα ζητάει την απόσυρση του προκλητικού λογοτύπου από όλα τα παιχνίδια της διοργάνωσης, την κατακύρωση του αγώνα με 10-0 υπέρ της Ελλάδας, την τιμωρία της ΠΓΔΜ, αλλά και του παρατηρητή Βίκτορ Κονοπλιάστι για ελλιπή άσκηση καθηκόντων.
Είναι λυπηρό να στερούμε το δικαίωμα από ανήλικες αθλήτριες να αγωνιστούν σε επίσημες διοργανώσεις, όμως σημαντικότερο είναι να μάθουν να αγωνίζονται με αξιοπρέπεια και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα της πατρίδα μας.
Και επειδή η υπερηφάνεια δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος, όπως ίσως νομίζει η ΠΓΔΜ, εμείς θα τους συμπεριφερόμαστε με όρους καλής γειτονίας, μόνο όταν και αυτοί θα σέβονται την Ελλάδα».

Τα παραπάνω φαίνονται σε σχετικό σύντομο βίντεο:


Σημειώνω εδώ ότι γι αυτή τους την ενέργεια τα κορίτσια της εθνικής αποκλείστηκαν από τη διοργάνωση, ενώ ο συγκεκριμένος αγώνας καταχωρήθηκε ως νίκη της ΠΓΔΜ, με εικονικό σκορ 10-0. Για όποιον γνωρίζει από αθλητισμό, αυτό σημαίνει ότι τα κορίτσια αυτά θυσίασαν ένα όνειρο ζωής για λόγους εθνικής υπερηφάνειας και πατριωτικής ευαισθησίας!
Το γεγονός καλύφθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ με ρεπορτάζ...

Η ελληνική πολιτεία, που δεν διαφέρει σε πρόσωπα απ' τη σημερινή, και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, συνεχάρη τα μέλη της ελληνικής αποστολής, σε ειδική τελετή. Παραθέτω σχετικό ρεπορτάζ, ξεχωρίζοντάς το από άλλα, επειδή στο τέλος του ακολουθεί και άλλο ρεπορτάζ που αφορά την αντίδραση του Σερβικού κράτους απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές της ΠΓΔΜ σε εκπροσώπους του, με ανάμιξη και των Η.Π.Α., απειλώντας ακόμη και με ανάκληση της αναγνώρισής της ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και επαναφορά της ονομασίας FYROM! Βασικά, με εξαίρεση ίσως την Βουλγαρία, όλοι οι άλλοι γείτονες των Σκοπίων έχουν σοβαρό πρόβλημα μαζί τους:


Αν τα ίδια αυτά πρόσωπα, τις ενέργειες και στάσεις που κάποτε επαινούσαν τώρα τις χαρακτηρίζουν εθνικιστικές ή ακροδεξιές, τι μπορούμε να πούμε; Το αφήνω στην κρίση του καθενός σας ...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πραγματικά λέει το κοράνι για τους Έλληνες.

Φαράγγι Φόνισσας Ξυλοκάστρου: Η πανέμορφη Φόνισσα που κόντεψε να με ...φονεύσει!

Φαράγγι Καλλιθέας-Αγίου Λουκά Ξυλοκάστρου: ένας μικρός φυσικός παράδεισος στην Κορινθία!