Είχε αναγνωρίσει πραγματικά ο γέρος Καραμανλής τα Σκόπια ως ''Μακεδονία'', από το 1959;


Σας παραθέτω το ΦΕΚ 238, τ. Α, ‎‎5-11-1959 (όπως είναι ο πλήρης και σωστός τίτλος του), που κατέβασα από τη σχετική εφαρμογή του Εθνικού Τυπογραφείου και αφορά την "Σύμβασιν επί των αμοιβαίων δικαστικών σχέσεων μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδος και της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαυΐας", και σας παραπέμπω στο άρθρο 7 (σελ. 9 του αρχείου ή 2041 του τεύχους) όπου αναφέρεται σε "... υπουργεία Δικαιοσύνης των Λαϊκών Δημοκρατιών της Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μακεδονίας και Μαυροβουνίου", επισημαίνοντας τα εξής:
1. Τα συμβαλλόμενα κράτη είναι δύο, η Ελλάδα και η Γιουγκοσλαβία, επομένως η "Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας" δήλωνε περιοχή και όχι εθνικότητα. Η εθνικότητα ήταν μία, η Γιουγκοσλαβική (για παράδειγμα, ληξιαρχική πράξη γέννησης κάποιου που γεννήθηκε εκεί, που φτάνει στα χέρια της γυναίκας μου, που δουλεύει στο Ποινικό Μητρώο, γράφει ότι γεννήθηκε στη Γιουγκοσλαβία και όχι στη Μακεδονία). Κάποιος ήταν Γιουγκοσλάβος από τη Σλοβενία, ή την Μακεδονία, όπως κάποιος είναι Έλληνας από την Πελοπόννησο ή την Κρήτη. Άλλο να έχει μία περιοχή ίδιο όνομα με μία άλλη (π.χ. Νέα Υόρκη Αμερικής με Υόρκη Αγγλίας) και άλλο ένα κράτος και μάλιστα "εθνικό", όπως χαρακτηρίζεται αυτό των Σκοπίων στο σύνταγμά του, κάτι το οποίο δηλώνει ότι εκπροσωπεί μια εθνότητα.
2. Το κράτος της Γιουγκοσλαβίας δεν υπάρχει πλέον και άρα η σύμβαση δεν ισχύει, ούτε δεσμεύει κανένα από τα καινούρια κράτη που προέκυψαν από την διάλυσή του (το ίδιο ισχύει και για τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης -π.χ. Ουκρανία).
 Άρα, τα αναφερόμενα περί αναγνώρισης του κράτους των Σκοπίων ως "Μακεδονία", από το 1959, από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, με βάση το συγκεκριμένο ΦΕΚ, κρίνονται ανυπόστατα.
Για να δείτε και να κατεβάσετε το ΦΕΚ, πατείστε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μικρές χαρές!

''Αλκυονίτιδα''!

Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Λύνει ή δημιουργεί προβλήματα;