Το αδιέξοδο της βίας (για μικρά παιδιά).


Ο δρόμος της βίας

Μου σπας το ρολόι, σου βρίζω το σόι.

Μου δίνεις τσιμπιά, σου ρίχνω μπουνιά.

Βγάζεις μαχαίρι, μου κόβεις το χέρι.

Τραβώ πιστόλι, σε βρίσκει το βόλι.

Παίρνεις κανόνι -κανείς δε με σώνει!

Και καταλήγουμε εκεί:

εγώ στο χώμα κι εσύ στη φυλακή...

Έχω ξαναγράψει ότι δεν είμαι, ούτε κατά διάνοια, ποιητής, ούτε πιστεύω ότι έχω τέτοιο χάρισμα. Απλά, κάποιες φορές και με κάποιες αφορμές-ερεθίσματα, μπορεί η σκέψη μου να λάβει έμμετρη μορφή και να κάτσω να την καταγράψω, έτσι όπως μου ήρθε ("φλασιά" είναι η ...μοντέρνα έκφραση για την όλη διαδικασία).
Έτσι και τις προάλλες, με απασχολούσε η περίπτωση ενός μαθητή που, παρά τις περί του αντιθέτου παραινέσεις μας, εξακολουθούσε να διαλέγει το δρόμο της βίας για να λύνει τις διαφορές του με τους συμμαθητές του.
Το πρωί του Σαββάτου, ξυπνώντας από συνήθεια νωρίς, κι ενώ χουζούρευα στο κρεββάτι, σκεπτόμουν τις αμέτρητες φορές που είχα μιλήσει στο συγκεκριμένο παιδί για το πως η βία δεν κάνει το κακό μισό αλλά διπλό και άλλα παρόμοια...
Τότε είναι που μου ήρθε η "φλασιά" που ανέφερα παραπάνω και, επειδή είναι γενικά παρατηρημένο ότι ο λόγος, όταν είναι έμμετρος (ποιηματάκι), επιδρά πιο εύκολα στην παιδική ψυχή, άρπαξα την ευκαιρία να εκφράσω ποιητικά (και ίσως και λίγο ...αστεία) το ίδιο αυτό σκεπτικό που δείχνει ότι η βία έχει πάντα κακή κατάληξη, μήπως και πετύχω λίγο καλύτερο αποτέλεσμα, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και για άλλες παρόμοιες.
Αυτό που προέκυψε είναι το ποιηματάκι της αρχής της ανάρτησης, το οποίο μοιράζομαι μαζί σας, μήπως φανεί χρήσιμο και σε κάποιον άλλο.
Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν και έχετε την άδεια να το διασκευάσετε όπως νομίζετε ότι θα σας εξυπηρετήσει καλύτερα.
Προσωπικά, επεδίωξα να είναι το ποιηματάκι αυτό κάπως αστείο (αυτό, για να πω την αλήθεια, επετεύχθη αβίαστα, με την αταλαντοσύνη μου) και με δόση υπερβολής για να είναι πιο ευχάριστο για τα παιδιά (εντάξει, ούτε με μαχαίρι, ούτε με πιστόλι κυκλοφορεί κάποιος στο σχολείο, πόσο μάλλον με ...κανόνι!).
Εσείς, όμως, μπορείτε να το διαμορφώσετε όπως θέλετε...

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πραγματικά λέει το κοράνι για τους Έλληνες.

Φαράγγι Φόνισσας Ξυλοκάστρου: Η πανέμορφη Φόνισσα που κόντεψε να με ...φονεύσει!

Φαράγγι Καλλιθέας-Αγίου Λουκά Ξυλοκάστρου: ένας μικρός φυσικός παράδεισος στην Κορινθία!