Το υποβρύχιο Παπανικολής και ο ...''σωσίας'' του!

    Το 2011 επισκέφθηκα το όμορφο νησί των Παξών και έκανα και το γύρο του νησιού με σκάφος. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα νησιά του Ιονίου, η δυτική πλευρά τους είναι απόκρημνη και γεμάτη με μικρότερες ή μεγαλύτερες θαλάσσιες σπηλιές (γράβες), κάποιες απ' τις οποίες είναι αρκετά μεγάλες και βαθιές ώστε, κατά τη διάρκεια του β' παγκοσμίου πολέμου, να έχουν χρησιμεύσει σαν καταφύγια του γνωστού υποβρυχίου "Παπανικολής". Μια τέτοια σπηλιά στους Παξούς είναι η γράβα του Πετρίτη, με βάθος νερών 30μ, με μήκος αρκετό ώστε, στο τέρμα της, το καταμεσήμερο, να μη βλέπουμε τη μύτη μας και με τον ύψους 54μ. επιβλητικό βράχο του Ορθόλιθου να υψώνεται μπροστά της σαν αλάνθαστος θαλάσσιος οδοδείκτης!
Παραθέτω φωτογραφίες:    Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι στα 500μ. περίπου πιο βόρεια, βρίσκεται μια βραχονησίδα με το όνομα Κάτεργο, που έχει σχήμα που μοιάζει καταπληκτικά με υποβρύχιο σε ανάδυση.


Το τι βόμβα είχε φάει αυτός ο ταλαίπωρος βράχος από τους Ιταλούς το '40, που νόμιζαν ότι επιτέλους πέτυχαν το θρυλικό υποβρύχιο, δε λέγεται!
Και φαντάζομαι και τα γέλια που θα' καναν οι ναύτες μας, μέσα από την ασφάλεια του καταφυγίου τους, ακούγοντας τον εκκωφαντικό θόρυβο των εκρήξεων, των οποίων αποτελούσαν τον πραγματικό στόχο, μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρυά τους!
    Ένα τέλειο σε διαστάσεις καταφύγιο, ένας όρθιος βράχος -αλάνθαστο σημάδι- μπροστά του και, σε απόσταση ασφαλείας, ένας μοναδικός "σωσίας" του υποβρυχίου!

    Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πραγματικά λέει το κοράνι για τους Έλληνες.

Φαράγγι Φόνισσας Ξυλοκάστρου: Η πανέμορφη Φόνισσα που κόντεψε να με ...φονεύσει!

Φαράγγι Καλλιθέας-Αγίου Λουκά Ξυλοκάστρου: ένας μικρός φυσικός παράδεισος στην Κορινθία!