Κι όμως, υπάρχει κι άλλος Βαπτιστής, εκτός από τον Ιωάννη!

     Κάποια στιγμή, καθώς χάζευα τα ψηφιδωτά του ναού της ενορίας μας (Φανερωμένη Ξυλοκάστρου Κορινθίας), παρατήρησα ότι, στην πύλη που οδηγεί από τον προνάρθηκα στο παρακείμενο Βαπτιστήριο, από τη μία πλευρά υπήρχε η παράσταση του Ιωάννη του Βαπτιστή, ενώ από την άλλη μια παράσταση που επιγραφόταν "ΑΓΙΟΣ ΚΟΝΩΝ Ο ΒΑΠΤΙΣΤΗΣ"!


Σκέφτηκα ότι δεν θα μπορούσε να πλαισιώνεται από πιο ταιριαστούς αγίους η είσοδος προς το Βαπτιστήριο, αλλά ...ποιος ήταν αυτός ο Άγιος Κόνων;

Ο Όσιος Κόνων έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α' (527 - 565 μ.Χ.) και καταγόταν από την Κιλικία της Μικράς Ασίας. Σε νεαρή ηλικία έγινε μοναχός στη μονή του Πενθουκλά, η οποία βρισκόταν κοντά στον Ιορδάνη ποταμό. Όταν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Πέτρος (524 - 552 μ.Χ.) πληροφορήθηκε την θερμή ευσέβεια και την αρετή του Οσίου Κόνωνος, του ανέθεσε τη διακονία να βαπτίζει στον Ιορδάνη ποταμό όσους έρχονταν να δεχθούν εκεί το Άγιο Βάπτισμα.

Έτσι, έγινε ο δεύτερος, μετά τον Ιωάννη, που φέρει το προσωνύμιο "Βαπτιστής", με τη μνήμη του να εορτάζεται στις 19 Φεβρουαρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πραγματικά λέει το κοράνι για τους Έλληνες.

Φαράγγι Φόνισσας Ξυλοκάστρου: Η πανέμορφη Φόνισσα που κόντεψε να με ...φονεύσει!

Φαράγγι Καλλιθέας-Αγίου Λουκά Ξυλοκάστρου: ένας μικρός φυσικός παράδεισος στην Κορινθία!