Η θέση της γυναίκας στο Ισλάμ και την Ορθοδοξία. Δύο αφορμές, ένας προβληματισμός.Αφορμή 1η: "...η Αθηνά είναι γυναίκα!"

Σε βραδινό δελτίο ειδήσεων της 9/5/2016, πρόσεξα τη δήλωση μιας νεαρής προσφυγοπούλας, μετά από την ξενάγησή της στην Ακρόπολη (ρεπορτάζ στο 27:19 του βίντεο), ότι αυτό που την εξέπληξε περισσότερο ήταν ότι "...η Αθηνά είναι γυναίκα!" (στο 28:09 του βίντεο)*.
Όπως ήταν φυσικό για μια μουσουλμάνα, της ήταν αδιανόητο να λατρεύεται σαν θεά και από άντρες μία γυναίκα, και μάλιστα τόσους αιώνες πριν!
Φαντάστηκα πώς θα ήταν να ξεναγηθεί και στο Βυζαντινό Μουσείο και να μάθει ότι μια άλλη γυναίκα, η Παναγία μας, είναι, εδώ και αιώνες, προστάτιδα και υπέρμαχος στρατηγός όλων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας (που, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, απαρτίζονται από άνδρες) και ότι υπάρχει μια ολόκληρη χερσόνησος, αυτή του Άθω, αφιερωμένη αποκλειστικά σ’ αυτήν, όπου τιμάται από άνδρες μοναχούς, νύχτα και ημέρα!


Καταλαβαίνετε τώρα γιατί δεν φοβάμαι την αλλοίωσή μας από φορείς άλλων πολιτιστικών παραδόσεων; Απλά, γιατί δεν υπάρχει σύγκριση!
Να είστε σίγουροι ότι η μεγάλη έκπληξη της νεαρής προσφυγοπούλας σύντομα θα μετατραπεί σε έντονο προβληματισμό για τη θέση της γυναίκας στο Ισλάμ, σε σχέση με άλλες πολιτιστικές παραδόσεις και εκεί, πιστεύω, είναι που θα δοθεί η καθοριστική μάχη και όχι με τα όπλα
Απαραίτητη προϋπόθεση, να έχουμε εμείς πρώτα εκτιμήσει και να βιώνουμε την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, της οποίας, δυστυχώς, είμαστε οι μόνοι πραγματικοί εχθροί (γνώμη μου ...).

Αφορμή 2η: Που πας κοπελιά, χωρίς τον ...μουχρίμ σου;

Κάποια στιγμή, έπεσε στα χέρια μου μια εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ,  που αφορά τη δυνατότητα που δίνεται σε Έλληνες να σπουδάσουν με υποτροφία σε πανεπιστήμια της Σαουδικής Αραβίας. Στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί ο υποψήφιος υπότροφος υπάρχει και η εξής παράγραφος που αφορά μόνο τις φοιτήτριες:
"Η. Οι φοιτήτριες πρέπει να συνοδεύονται από MUHRIM που είτε να είναι υπότροφος, είτε να διαμένει νόμιμα στη Σαουδική Αραβία είτε να έχει γίνει δεκτός από εργοδότη Σαουδάραβα που έχει ανάγκη των υπηρεσιών του."
Κάποιοι θ' αναρωτηθείτε ποιος είναι αυτός ο μουχρίμ, που αναφέρει το κείμενο. Ε, λοιπόν, είναι κάποιος άντρας, κοντινός συγγενής, με τον οποίο η κοπέλα δεν μπορεί να συνάψει γάμο (πατέρας, αδελφός, κλπ.) και ο οποίος είναι ο απαραίτητος συνοδός-προστάτης των μουσουλμάνων γυναικών, ακόμα και για μια απλή μετακίνηση ή ταξίδι. Με άλλα λόγια, όχι μόνο για σπουδές, αλλά ούτε και για διακοπές (αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα) δεν μπορεί να πάει μια μουσουλμάνα, χωρίς κάποιον μουχρίμ της!
Δεν θα σχολιάσω τα υπόλοιπα κριτήρια, που ισχύουν και για τους άνδρες φοιτητές, όπως: "Ι. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος να απαιτήσει συστατική επιστολή από όργανα ή οργανισμούς ή προσωπικότητες, που ορίζονται από το ίδιο το ίδρυμα." (από τον μουφτή της Ξάνθης, για παράδειγμα -λέω εγώ τώρα...). Και δεν θα τα σχολιάσω γιατί αυτό που μ' ενδιαφέρει εδώ είναι το ξεχωριστό κριτήριο για τις κοπέλες, που ανέφερα παραπάνω, το οποίο φανερώνει μία ακόμη διάκριση μεταξύ των δύο φύλων, με μουσουλμανική προέλευση. 
     Δεν είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν ότι "όλες οι θρησκείες οδηγούν στο Θεό", ακόμα κι αν αυτό έχει ειπωθεί κι από κάποιον -εκλιπόντα τώρα πια- που ετύγχανε να είναι Πατριάρχης Αλεξανδρείας (ευτυχώς το αλάθητο μόνο η παπική πλάνη το έχει καθιερώσει). Κι αυτό γιατί, ακόμα και σαν ο χειρότερος των ορθοδόξων χριστιανών, πιστεύω σ' αυτό που είπε ο ΄Ιδιος ο Χριστός, ότι δηλαδή Αυτός είναι "...η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή. ".
Δεν μπορώ να βάλω με τίποτα την Ορθόδοξη Πίστη δίπλα σε θρησκείες, δημιουργήματα ανθρώπων (ανδρών, ως επί το πλείστον) για "κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών τους" -και όχι μόνο.... Η Πίστη μας δεν είναι θρησκεία. Είναι η Αλήθεια στο πλήρωμά της.
Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν ότι πάντα υπήρξα λάτρης της γνήσιας ομορφιάς σε όλες της τις εκφάνσεις. Ένας λόγος, λοιπόν, που πιστεύω στην Ορθοδοξία είναι και γιατί είναι η πιο όμορφη αλήθεια που υπάρχει (βλ. και άλλη ανάρτησή μου, εδώ)! Κι όπως είχε πει κάποτε ένας διάσημος άθεος: "Δεν υπάρχει Θεός, αλλά αν υπήρχε, θα έπρεπε να είναι σαν το Θεό των χριστιανών!"
Περιεργάστηκα πολλά θρησκεύματα και ιδεολογήματα. Άλλα απ' αυτά είχαν σαν κέντρο τους τον άνθρωπο και άλλα το Θεό, κανένα όμως άλλο, εκτός απ' τον Χριστιανισμό, δεν είχε ως κέντρο τον Θεάνθρωπο, την ένωση δηλαδή του ανθρώπου με το Θεό, σαν αποτέλεσμα της απόλυτα ελεύθερης βούλησης και των δύο. 
Θα μπορούσα να σας γράψω αμέτρητες σελίδες για τους λόγους για τους οποίους θεωρώ ότι η Πίστη μας είναι η αληθινή και υπερέχει όλων των άλλων ανθρώπινων εφευρημάτων που αποκαλούνται θρησκείες. Παίρνω όμως αφορμή από τη θέση της γυναίκας στα διάφορα θρησκεύματα για να σας δείξω πόσο απέχει από τη θέση που κατέχει η γυναίκα στην Ορθοδοξία. 

Επειδή μ' αρέσει πάντα να προκαλώ, αλλά κι επειδή δεν είμαι θεολόγος για να σας γράψω όσα θεολογικά θα άρμοζαν σ' ένα τέτοιο θέμα, θα αναφέρω ένα μόνο χωρίο από την Αγία Γραφή, που δείχνει πόσο μπροστά, ακόμα κι απ' τους πιο προοδευτικούς της εποχής μας, ήταν ανέκαθεν ο Χριστιανισμός στο θέμα της ισότητας των φύλων
Γράφει, λοιπόν, ο απόστολος Παύλος στην Α΄ προς Κορινθίους επιστολή του (κεφάλαιο 7, στίχος 4, για όσους τους αρέσει να "το ψάχνουν", όπως εγώ): "η γυνή του ιδίου σώματος ουκ εξουσιάζει, αλλ' ο ανήρ.", δηλαδή: "Η γυναίκα δεν εξουσιάζει το δικό της σώμα, το εξουσιάζει ο άνδρας." Μην βιαστείτε να μου πείτε: "Ορίστε, Σπύρο, να που κι ο χριστιανισμός "μια απ' τα ίδια" είναι με τις διάφορες θρησκείες", γιατί στην αμέσως επόμενη φράση αναφέρει: "ομοίως δε και ο ανήρ του ιδίου σώματος ουκ εξουσιάζει, αλλ' η γυνή.", δηλαδή: "ομοίως και ο άνδρας δεν εξουσιάζει το δικό του σώμα, το εξουσιάζει η γυναίκα του."!!!
Τη λέξη "ομοίως" την αναφέρει εδώ ο απόστολος για να δείξει ότι η φράση ισχύει με τον ίδιο τρόπο και έχει και την ίδια ερμηνεία και για τα δύο φύλα. Άλλωστε, τίποτα δεν υπάρχει τυχαία μέσα στην Αγία Γραφή -ούτε καν ένα κόμμα ή μία τελεία. 

Προκαλώ, λοιπόν, όποιον θέλει, να μου βρει κάτι, σε οποιαδήποτε θρησκεία, που να πλησιάζει έστω αυτή τη θεώρηση στη σχέση άνδρα και γυναίκας. Σκεφτείτε μόνο ότι αυτό το έγραφε -και τα γραπτά μένουν- ο απόστολος Παύλος στους Κορίνθιους τον 1ο αιώνα μετά Χριστόν, μεσουρανούσης της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (και της ειδωλολατρείας, φυσικά), όπου η εξουσία είχε απόλυτη σχέση με τη δύναμη ("ρώμη", άλλωστε, σημαίνει "δύναμη" -εξ ου και "ρωμαλέος"). Και ναι μεν η εξουσία του άνδρα πάνω στο σώμα της γυναίκας του θεωρούταν δεδομένη, αλλά το αντίθετο θεωρούταν από αδιανόητο μέχρι εξωφρενικό!
Καλό θα ήταν βέβαια να διαβάσει κανείς, αν δεν το γνωρίζει ήδη, όλο το σχετικό κεφάλαιο της επιστολής για να δει πόσο πολύ έχουμε παρεξηγήσει το Χριστιανισμό, ακόμα κι εμείς που γεννηθήκαμε σε μια χριστιανική χώρα.
Σ' αυτό βέβαια φταίει σε μεγάλο βαθμό και μια μερίδα από μας, που θέλουμε να λεγόμαστε χριστιανοί, αλλά κρατάμε νοοτροπίες που πολύ λίγη ή και καθόλου σχέση δεν έχουν με την χριστιανική αλήθεια ("Ε, ο άντρας και να ξενοκοιτάξει λίγο, άντρας είναι, δικαιολογείται. Η γυναίκα, όμως, δεν είναι το ίδιο..." και τα παρόμοια, που μόνο αηδία μου προκαλούν). Όχι, φίλοι μου! Το "ουκ ένι άρσεν και θήλυ", που αναφέρει αλλού ο ίδιος απόστολος, δεν επιδέχεται παρερμηνεύσεις. Δεν μπορούμε να αλλοιώνουμε την Αλήθεια για χάρη ανθρώπινων παραδόσεων, δημιουργώντας, ουσιαστικά, μια ατομική εκδοχή του τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, τη λεγόμενη "εθελοθρησκεία". Βεβαίως ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει σε ο,τι θέλει, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να λέει ότι αυτό που πιστεύει αντιπροσωπεύει τη χριστιανική αλήθεια, όταν δεν ισχύει κάτι τέτοιο
Ο Γκάντι έλεγε ότι "Ο Χριστιανισμός είναι η καλύτερη θρησκεία, με τους χειρότερους πιστούς". Θα συμφωνήσω μαζί του, έχοντας μάλιστα υπ' όψη και αρκετά στραβά (συμπεριλαμβανομένης και της μπούρκας) που με τόση ευλάβεια τηρούν οι πιστοί διαφόρων άλλων θρησκειών. 

Για φανταστείτε, τώρα, κάποιον χριστιανό που "του την πέφτει" -κατά την σύγχρονη έκφραση- μια άλλη γυναίκα, να της απαντά: "Δεν μπορώ να σου διαθέσω το κορμί μου, γιατί δεν το εξουσιάζω εγώ, αλλά η γυναίκα μου."!!!
"Κουφό"; 
Κι όμως, απόλυτα χριστιανικό

Συγγνώμη, αν σας κούρασα περισσότερο απ' ο,τι σας προβλημάτισα και καλή υπόλοιπη Σαρακοστή!

*Επειδή το βίντεο του δελτίου δεν έχω καταφέρει να το κατεβάσω και οι σύνδεσμοι, μερικές φορές, παύουν να ισχύουν, σας παραθέτω τη σχετική φράση σε δύο διαδοχικά φωτογραφικά στιγμιότυπα οθόνης:


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πραγματικά λέει το κοράνι για τους Έλληνες.

Φαράγγι Φόνισσας Ξυλοκάστρου: Η πανέμορφη Φόνισσα που κόντεψε να με ...φονεύσει!

Φαράγγι Καλλιθέας-Αγίου Λουκά Ξυλοκάστρου: ένας μικρός φυσικός παράδεισος στην Κορινθία!