Ο εξάδελφος του ''εξωγήινου'' μανιταριού στον Πευκιά Ξυλοκάστρου!

    Το «δάχτυλο του διαβόλου» (Clathrus archeri) είναι ένα περίεργο είδος μανιταριού, που η ανάπτυξή του μοιάζει σαν να εκκολάπτεται από αυγό ένα ανατριχιαστικό ον, που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξωγήινο. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο, που η ανάρτησή του στο διαδίκτυο έκανε πολλούς να μιλούν για εξωγήινη μορφή ζωής, και να διαβάσετε όλο το άρθρο που αναφέρεται στο σάλο που δημιουργήθηκε απ’ αυτή την ανάρτηση εδώ.

     Ένα μανιτάρι της ίδιας οικογένειας Clathrus, το Κικλίδωμα το ερυθρό ή Κόκκινο φανάρι (Αμοργός) ή Κλάθρος ο ερυθρός (Clathrus Ruber), είναι κοινό στη χώρα μας και το έχω απαθανατίσει στον Πευκιά Ξυλοκάστρου, πάντα δε μου έκανε εντύπωση η ιδιόμορφη διαδικασία με την οποία αναπτύσσεται (δηλαδή, σαν να βγαίνει από αυγό).
 
Παράγει κι αυτό μια κολλώδη μαύρη ουσία η οποία προσελκύει τις μύγες οι οποίες με τη σειρά τους εξαπλώνουν τους σπόρους του σε άλλα μέρη. 

Έχει, μάλιστα, και την ανάλογη μυρωδιά σάπιου κρέατος, αποκρουστική για εμάς, ελκυστικότατη όμως για τις μύγες (πολλές φορές, εντοπίζω στελέχη αυτού του είδους με ...τη μύτη!).

Σας παραθέτω πρώτα τη φωτογραφία της φάσης του “αυγού”, που είναι έτοιμο να “εκκολαφτεί”:


Στη συνέχεια, δύο φωτογραφίες του μανιταριού σε πλήρη ανάπτυξη:Τέλος, δύο φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται και οι δύο φάσεις:Αν κάποτε, περπατώντας στον Πευκιά, συναντήσετε αυτό το -έτσι κι αλλιώς- εντυπωσιακό μανιτάρι, θαυμάστε το, αλλά ...μην το μυρίσετε!


Υ.Γ. Όλες οι φωτογραφίες πάρθηκαν από την αφεντιά μου, το Δεκέμβρη του 2007, στον Πευκιά Ξυλοκάστρου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πραγματικά λέει το κοράνι για τους Έλληνες.

Φαράγγι Φόνισσας Ξυλοκάστρου: Η πανέμορφη Φόνισσα που κόντεψε να με ...φονεύσει!

Φαράγγι Καλλιθέας-Αγίου Λουκά Ξυλοκάστρου: ένας μικρός φυσικός παράδεισος στην Κορινθία!