Χρήσιμες ως ...καταπληκτικές εφαρμογές και ιστοσελίδες! (α΄ μέρος)

Η παρούσα ανάρτηση, όπως και οι υπόλοιπες παρόμοιες που θα ακολουθήσουν (τις οποίες μπορείτε να βρείτε, όλες μαζί, βάζοντας τη λέξη "εφαρμογές" στην αναζήτηση του blog -εικονίδιο μεγενθυντικού φακού), περιλαμβάνει εφαρμογές και ιστοσελίδες που έχω ανακαλύψει και οι οποίες είναι από απλά χρήσιμες ως ...καταπληκτικές!

Ξεκινάμε λοιπόν!


Google Earth και Street View για να είσαι "εκεί" πριν ...πας!

Το Google Earth είναι μια εφαρμογή που, στη βασική της έκδοση, μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από το διαδίκτυο, και παρέχει δορυφορικές φωτογραφίες όλης της γης, με αρκετά μεγάλη ευκρίνεια. Μπορείτε να εστιάσετε (ζουμάρετε) σε μια συγκεκριμένη περιοχή, γνωρίζοντας ποιο είναι το τρέχον ύψος παρατήρησης (eye alt), οι γεωγραφικές συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) και η ημερομηνία λήψης της φωτογραφίας. Επίσης, υπάρχει κι ένα κουμπάκι "χρονομηχανής", που σας επιτρέπει να δείτε προηγούμενες φωτογραφίες του ίδιου μέρους (πολύ χρήσιμο αυτό για εντοπισμό παντός είδους καταπατητών, ειδικά δασικών εκτάσεων). Την "χρονομηχανή" αυτή χρησιμοποίησα σε σχετική ανάρτησή μου για το πριν και το μετά καμμένων εκτάσεων (βλ. εδώ, προς το τέλος).
Εκείνο, όμως, που είναι το αγαπημένο μου εργαλείο στο Google Earth είναι η εφαρμογή Street View, κατά την οποία, σύροντας ένα εικονίδιο-ανθρωπάκι και αποθέτοντάς το σε σημείο δρόμου που υπάρχει η εφαρμογή (αυτό φαίνεται, πριν το αποθέσετε, όπου οι δρόμοι αυτοί χρωματίζονται μπλε), βρίσκεστε εικονικά σε εκείνο το σημείο, μέσω διαδοχικών τρισδιάστατων φωτογραφιών, που σας επιτρέπουν να πραγματοποιήσετε εικονικές διαδρομές, κατά τις οποίες μπορείτε να "στρέφετε" το βλέμμα σας σε όποια μεριά θέλετε!
Όλα τα παραπάνω τα σημειώνω σε μια ενδεικτική φωτογραφία από το Google Earth:Δύο άλλες φωτογραφίες δείχνουν τι αντικρίζετε στην εφαρμογή Street View:
Είναι και οι δύο από την περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, η μία φθινοπωρινή και η άλλη χειμωνιάτικη. Η κίτρινη γραμμή που διακρίνεται δείχνει τη συνέχιση της πορείας της φωτογράφισης και, πατώντας σε κάποιο σημείο της, πηγαίνετε κατ' ευθείαν εκεί, ενώ με το ροδάκι του ποντικιού μετακινείστε διαδοχικά από τη μία τρισδιάστατη φωτογραφία στην άλλη.
Τελευταία, έχω διαπιστώσει ότι αυτή η εφαρμογή υπάρχει και για μέρη εκτός δρόμου. Για δοκιμάστε, για παράδειγμα, να αφήσετε το "ανθρωπάκι" σε ένα μονοπάτι του Ολύμπου και θα εκπλαγείτε ευχάριστα!
Η ανάλυση των διαφόρων λειτουργιών του Google Earth, μαζί με τον τρόπο χρήσης τους, θα χρειαζόταν βιβλίο ολόκληρο για να χωρέσει, γι αυτό τα αφήνω και τα δύο στο ...φιλέρευνο πνεύμα σας!


Showmystreet: πληκτρολογείς οποιαδήποτε διεύθυνση και ...είσαι "εκεί"!

Εφαρμογή παρόμοια με το Street View, όπου, μέσα σ' ένα πλαίσιο, πληκτρολογείτε (στα Ελληνικά) την οδό που θέλετε να δείτε και μετά το μέρος που βρίσκεται και "μεταφέρεστε" εκεί με διαδοχικές τρισδιάστατες φωτογραφίες πολύ καλής ανάλυσης (υπάρχει και δυνατότητα εστίασης, κάτι που δεν υπάρχει στο Street View).
Μπορείτε να πλοηγηθείτε στις εικόνες είτε πατώντας τα βελάκια, ώστε να πάτε 15 μέτρα παρακάτω, είτε μετακινώντας το ανθρωπάκι στον ένθετο χάρτη, για πολύ πιο γρήγορη μεταφορά από μέρος σε μέρος.
Τα πρόσωπα, οι αριθμοί αυτοκινήτων, κλπ. έχουν υποστεί θάμπωμα ώστε να μη διακρίνονται, αλλά, για παράδειγμα, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω τη συνάδελφο στην πόρτα του σχολείου μας, στην αντίστοιχη φωτογραφία της οδού Νοταρά, στο Ξυλόκαστρο (έχω ήδη εστιάσει στην εικόνα):


Επίσης, ένας πολύ καλός μου φίλος μπορεί να δει το σπίτι που μένει, εδώ και κάποια χρόνια, στο στάδιο ακόμα της ...κατασκευής (βλ. εδώ)!
Για την κεντρική σελίδα με το πλαίσιο πατήστε εδώ.


Wikiloc: ο απόλυτος οδηγός για κάθε είδους διαδρομές!

Σας παρουσιάζω τον απόλυτο παγκόσμιο οδηγό για κάθε είδους διαδρομές (πεζοπορικές, ορειβατικές, οδήγησης εκτός δρόμου, οικογενειακοί περίπατοι, υποβρύχιες και εναέριες διαδρομές, διαδρομές για τυφλούς, διαδρομές για έλκηθρο με σκύλους και ο,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε!).
Το όνομά του Wikiloc και τα φίλτρα επιλογών ατελείωτα (απόσταση, βαθμός δυσκολίας, κυκλική ή όχι, κλπ.). Οι διαδρομές που έχουν ανεβεί μέχρι τώρα από τους πάνω από τρία εκατομμύρια χρήστες είναι γύρω στα επτάμισι εκατομμύρια και ολοένα και αυξάνονται (και με πάνω από δωδεκάμισι εκατομμύρια φωτογραφίες)!
Ένα θα σας πω: έβαλα πεζοπορική διαδρομή, από 0 ως 5 χιλιόμετρα απόσταση και κυκλική,  για Ελλάδα και μου έβγαλε 1052 αποτελέσματα! Πελάγωσα, μέχρι που είδα ότι, από το 2006, το Google Earth, έχει εντάξει στα φίλτρα του (στο μενού Gallery, κάτω κάτω) και το Wikiloc! Έτσι, ενεργοποιώντας το συγκεκριμένο φίλτρο, μπορείς να δεις σε οποιαδήποτε περιοχή, τι διαδρομές έχουν ανεβεί και, κάνοντας κλικ επάνω τους, να δείτε την πληρέστατη παρουσίασή τους με φωτογραφίες ή και βίντεο από την ιστοσελίδα, ο σύνδεσμος για την οποία είναι: https://el.wikiloc.com/
Για να δείτε που θα βρείτε το Wikiloc, για να το ενεργοποιήσετε, στο Google Earth, σας παραθέτω σχετική εικόνα (βλ. στο κάτω κάτω μέρος, αριστερά, στο menu "Gallery"):


Πιστέψτε με, επειδή οι χρήστες που ανεβάζουν διαδρομές συνήθως είναι «ψαγμένοι», θα ανακαλύψετε διαδρομές που δεν φαντάζεστε, ακόμα και σε μέρη που πιστεύατε ότι γνωρίζετε καλά.
Σας αφήνω ν’ ανακαλύψετε τα υπόλοιπα μόνοι σας!Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πραγματικά λέει το κοράνι για τους Έλληνες.

Φαράγγι Φόνισσας Ξυλοκάστρου: Η πανέμορφη Φόνισσα που κόντεψε να με ...φονεύσει!

Φαράγγι Καλλιθέας-Αγίου Λουκά Ξυλοκάστρου: ένας μικρός φυσικός παράδεισος στην Κορινθία!