Είχε αναγνωρίσει πραγματικά ο γέρος Καραμανλής τα Σκόπια ως ''Μακεδονία'', από το 1959;


Σας παραθέτω το ΦΕΚ 238, τ. Α, ‎‎5-11-1959 (όπως είναι ο πλήρης και σωστός τίτλος του), που κατέβασα από τη σχετική εφαρμογή του Εθνικού Τυπογραφείου και αφορά την "Σύμβασιν επί των αμοιβαίων δικαστικών σχέσεων μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδος και της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαυΐας", και σας παραπέμπω στο άρθρο 7 (σελ. 9 του αρχείου ή 2041 του τεύχους) όπου αναφέρεται σε "... υπουργεία Δικαιοσύνης των Λαϊκών Δημοκρατιών της Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μακεδονίας και Μαυροβουνίου", επισημαίνοντας τα εξής:
1. Τα συμβαλλόμενα κράτη είναι δύο, η Ελλάδα και η Γιουγκοσλαβία, επομένως η "Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας" δήλωνε περιοχή και όχι εθνικότητα. Η εθνικότητα ήταν μία, η Γιουγκοσλαβική (για παράδειγμα, ληξιαρχική πράξη γέννησης κάποιου που γεννήθηκε εκεί, που φτάνει στα χέρια της γυναίκας μου, που δουλεύει στο Ποινικό Μητρώο, γράφει ότι γεννήθηκε στη Γιουγκοσλαβία και όχι στη Μακεδονία). Κάποιος ήταν Γιουγκοσλάβος από τη Σλοβενία, ή την Μακεδονία, όπως κάποιος είναι Έλληνας από την Πελοπόννησο ή την Κρήτη. Άλλο να έχει μία περιοχή ίδιο όνομα με μία άλλη (π.χ. Νέα Υόρκη Αμερικής με Υόρκη Αγγλίας) και άλλο ένα κράτος και μάλιστα "εθνικό", όπως χαρακτηρίζεται αυτό των Σκοπίων στο σύνταγμά του, κάτι το οποίο δηλώνει ότι εκπροσωπεί μια εθνότητα.
2. Το κράτος της Γιουγκοσλαβίας δεν υπάρχει πλέον και άρα η σύμβαση δεν ισχύει, ούτε δεσμεύει κανένα από τα καινούρια κράτη που προέκυψαν από την διάλυσή του (το ίδιο ισχύει και για τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης -π.χ. Ουκρανία).
 Άρα, τα αναφερόμενα περί αναγνώρισης του κράτους των Σκοπίων ως "Μακεδονία", από το 1959, από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, με βάση το συγκεκριμένο ΦΕΚ, κρίνονται ανυπόστατα.
Για να δείτε και να κατεβάσετε το ΦΕΚ, πατείστε εδώ.

Σχόλια

  1. ποια περιορχη... ομοσπονδια κρατων, η λαικη δημοκρατια της μακεδονιας που αναφερεται στο φεκ ειναι κρατος. τα κρατη της ομοσπονδιας αυτονομηθηκαν, χαλασαν την ομοσπονδια αλλα παραμενουν κρατη, ενα εξ αυτων ειναι η λαικη δημοκρατια της μακεδονιας. τρεχα εσυ τωρα και ζητα τους να αλλαξουν ονομα... καραγκιοζηδες... ε καραγκιοζηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δημοκρατια της πελλοπονησου με σημαια και εθνοσημο υπαρχει; τα συμαβλλομενα κρατη μπορει να ειναι δυο αλλα η ελλαδα αναγνωριζει ομοσπονδιακο κρατος που αποτελειται απο κρατη, σε κρατικη ομοσπονδια μπορει να υπαρχει ακομα και διαφορετικη νομοθεσια στα επι μερους κρατη, και διατηρουν την αυτονομια τους, εχει αλλους νομους η πελλοποννησος απο την υπολοιπη ελλαδα και αυτονομια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ'ευχαριστώ και για τα δύο σχόλιά σου Unknown, με τα οποία σε γενικές γραμμές συμφωνώ, θεωρώ, όμως, απαραίτητο να επισημάνω κάποια σημεία:
    1. Το θέμα είναι αν η σύμβασή συνιστά αναγνώριση μακεδονικού έθνους (ξεχωριστού εννοείται από το ελληνικό), όσο ΙΣΧΥΕ, δηλαδή ΠΡΙΝ την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Όσο το Κράτος της Μακεδονίας αποτελούσε μέρος ομοσπονδίας, μπορεί να είχε σχετική αυτονομία (ακόμα και διαφορετικά υπουργεία δικαιοσύνης αναφέρονται στο κείμενο της συμφωνίας, άρα και διαφορετικοί νόμοι, όπως πολύ σωστά ανέφερες), αλλά και ο Σέρβος και ο Κροάτης και ο Μακεδόνας είχαν μία ιθαγένεια και υπηκοότητα: τη Γιουγκοσλαβική!
    Με τον ίδιο τρόπο, ο κάτοικος του Τέξας, που έχει κι αυτό άλλους νόμους από τις υπόλοιπες Πολιτείες της Αμερικής (βλ. θανατική ποινή), δεν έχει Τεξανική ιθαγένεια και υπηκοότητα, αλλά Αμερικανική. Οι Ουαλοί έχουν και εντελώς διαφορετική γλώσσα από τους Βρεττανούς (οι πινακίδες αναγράφονται και στις δύο γλώσσες!), αλλά η ιθαγένεια και η υπηκοότητά τους είναι Αγγλική (του Ηνωμένου Βασιλείου, για την ακρίβεια).
    2. Πριν τη δημιουργία της Γιουγκοσλαβίας, η περιοχή των Σκοπίων αναφέρεται ως "Σερβική Μακεδονία", κατ' αντιστοιχία με την "Βουλγαρική Μακεδονία", και ΔΗΛΩΝΕ σαφέστατα το ΚΟΜΜΑΤΙ της Μακεδονίας που βρισκόταν σε Σερβικό έδαφος. Αυτό δεν είναι κάτι που το λέω εγώ. Το φανερώνουν οι χάρτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου και τα δύο παραπάνω κομμάτια (Σερβικό και Βουλγαρικό) αποτελούν μέρος της ΕΝΙΑΙΑΣ Οθωμανικής Επαρχίας της Μακεδονίας. Το φανερώνουν και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, όπου οι Ελληνικές Δυνάμεις απελευθερώνουν το βουλγαρικό κομμάτι, το οποίο, όμως, με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, ξαναδίνεται στη Βουλγαρία. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ, λοιπόν, τα Σκόπια αποτελούν μέρος της ιστορικής Μακεδονίας, κάτι στο οποίο συμφωνούν απόλυτα και οι Σκοπιανοί.
    3. Το πρόβλημα ξεκινά το 1904, όταν, με την υποκίνηση των Βουλγάρων, γεννιέται για ΠΡΩΤΗ φορά η έννοια του "Μακεδονικού Έθνους", ΞΕΝΟΥ και ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ από το Ελληνικό Έθνος. Αυτό εκφράζεται αρχικά ανεπιτυχώς με την επανάσταση του Ίλιντεν, κατά των Οθωμανών, η οποία αποτελεί και την κύρια εθνική εορτή των Σκοπίων, σαν γενέθλιος ημέρα του έθνους τους. Η ιδέα του ανύπαρκτου ιστορικά αυτού έθνους αναζωπυρώνεται από τον Τίτο, για να εξυπηρετήσει γνωστούς γεωπολιτικούς σκοπούς, με την αγαστή συνεργασία του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ναι, Ελλάδας!), όπως φαίνεται από σχετικό έντυπό του του 1932 (όσον αφορά τα ελληνικά κόμματα, "ουδείς αναμάρτητος" στο Μακεδονικό ζήτημα!):
    https://drive.google.com/file/d/1jrwa5nP8-6fLaxjH-32kDSbuqpZmOvFw/view?usp=sharing
    3. Γνώμη μου είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για μια λύση, που να βασίζεται στην ιστορική ΑΛΗΘΕΙΑ, μιας και οποιαδήποτε άλλη λύση, που στηρίζεται στο ψέμα, μόνο προσωρινό χαρακτήρα μπορεί να έχει (βλ. σχετική μου ανάρτηση: http://beautyshallsavetheworld1966.blogspot.com/2018/01/blog-post_12.html )
    Αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κάτι το τόσο ΟΥΤΟΠΙΚΟ, όπως φαίνεται να θεωρείς στο πρώτο σχόλιό σου, αν κρίνουμε από αυτά που λέει ο πρώην Πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούμπκο Γκεοργκιέφσκι, τον οποίο δεν θα ήταν άσχημα να τον είχαμε διαπραγματευτή, από ...ελληνικής πλευράς (άκουσέ τον, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, και θα καταλάβεις γιατί)!
    https://www.youtube.com/watch?v=AD5hSLSV1Uk&feature=youtu.be
    Σε κάθε περίπτωση, σ'ευχαριστώ και πάλι για τα σχόλιά σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η "ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ΕΊΝΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ; ΑΠΌ ΠΟΤΈ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΝΟΜΆΖΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ; ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΑΡΑΝΟΟΙ ΑΝΟΟΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι "Δημοκρατίες" ονομάζονται "περιοχές" από τότε που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ κρατική εκπροσώπηση (ούτε σε συνομιλίες με άλλα κράτη, ούτε ως μέλη διεθνών οργανισμών, ούτε καν σε αθλητικούς αγώνες). Έτσι απλά...

      Διαγραφή
    2. ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΕΊΝΑΙ ΚΡΑΤΗ. . ΈΤΣΙ ΕΊΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΌ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΉΡΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ.. ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΣΥ ΟΠΩΣ ΘΕΣ.. ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΑΥΤΆ ΕΊΧΑΝ ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑ ΤΟΥΣ. . ΩΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ.. ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΈΝΩΣΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ...
      Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΛΟΙΠΌΝ ΕΊΝΑΙ ΤΕΡΆΣΤΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΣΚΕΠΑΣΤΕΙ ΜΕ ΨΈΜΜΑΤΑ 'Η ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

      Διαγραφή
  5. ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΊΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΏΝ ΑΥΤΏΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ ΥΠΟΓΡΆΦΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΣΎΜΦΩΝΙΑ ΟΠΩΣ ΡΗΤΩΣ ΑΝΑΦΈΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΕΚ...
    ΑΠΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΕΊΑ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ... ΜΟΝΟ ΚΡΑΤΗ... ΤΟ ΞΕΠΟΎΛΗΜΑ ΕΊΝΑΙ ΠΑΛΙΌ,
    ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΕΊΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα εκθέτεις, προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα, που είναι δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να απαντηθούν.
      Αν η Γιουγκοσλαβία εκπροσωπούσε κράτη, τότε όσα κράτη την είχαν αναγνωρίσει (δηλαδή ΟΛΑ -ήταν και μέλος του Ο.Η.Ε.), αυτόματα είχαν αναγνωρίσει και κάθε ένα από τα κράτη που εκπροσωπούσε, άρα και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
      Και σε ερωτώ: ποιος ο λόγος, τότε, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όλου αυτού του αγώνα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για να αναγνωριστεί με το όνομα που ήδη είχε;
      Θα μπορούσε, πολύ απλά, να πει στα άλλα κράτη "Κύριοι, δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από το να συνεχίσετε να μας αναγνωρίζετε με το όνομα που μας αναγνωρίζατε μέχρι τώρα: Δημοκρατία της Μακεδονίας. Γιατί το "πρώην" να διαφέρει από το "νυν";" και κανείς δε θα μπορούσε να της πει ΤΙΠΟΤΑ!
      Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, κάτι τέτοιο δεν έγινε και δεν νομίζω ότι αυτό παραβίασε τις "ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ" και τις "ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ", που επικαλείσαι.
      Αντίθετα, φάνηκε πεντακάθαρα ότι η πρώτη αναγνώριση, ως κράτος-μέλος ομοσπονδίας, δεν έχει καμία σχέση με την αναγνώριση που ζητούσε ως ανεξάρτητο πλέον κράτος.
      Δεν είμαι νομικός, οπότε όλα τα παραπάνω τα λέω με βάση την κρίση μου και τα γεγονότα. Μπορεί και να έχω λάθος στο συλλογισμό μου, το οποίο πολύ θα ήθελα να μου το δείξεις, αφού ο τρόπος που γράφεις φανερώνει άνθρωπο σκεπτόμενο και καθόλου επιπόλαιο, κάτι που σπανίζει στην εποχή μας.
      Όπως και να' χει, σ' ευχαριστώ για το ΕΠΙΠΕΔΟ του διαλόγου επί της ανάρτησής μου!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πραγματικά λέει το κοράνι για τους Έλληνες.

Φαράγγι Φόνισσας Ξυλοκάστρου: Η πανέμορφη Φόνισσα που κόντεψε να με ...φονεύσει!

Καλό Πάσχα, με τον Θεό ...ζωγράφο!