Κορωνοϊός: "γροθιά" στα μέτρα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό;
Είμαι από τους παιδαγωγούς που, από την πρώτη στιγμή και ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, προσπάθησα να εξηγήσω, με απλό τρόπο, τα μέτρα προφύλαξης κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού, στους μαθητές του δημοτικού σχολείου στο οποίο διδάσκω.
Ανάμεσα στα άλλα, τους είπα ότι τρεις είναι οι βασικές πύλες εισόδου του ιού (μάτια, μύτη, στόμα) και ότι τα χέρια μας τα απολυμαίνουμε συχνά γιατί είναι αυτά με τα οποία, συνήθως, ακουμπούμε αυτά τα τρία μέρη του προσώπου μας.
Εις επίρρωση των παραπάνω, τους ανέφερα τον νέο τρόπο χαιρετισμού, με τον αγκώνα, επισημαίνοντάς τους το γεγονός ότι η άκρη του αγκώνα μας δεν μπορεί ν' αγγίξει κανένα από τα τρία αυτά σημεία.
Μάλιστα, τους είπα να προσπαθήσουν ν' ακουμπήσουν τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους, με την άκρη του αγκώνα τους, για να δουν ότι δεν γίνεται (εννοείται ότι, ακόμα και τα παιδάκια με τη μεγαλύτερη ελαστικότητα, δεν τα κατάφεραν!).
Κι ενώ τα παιδιά είχαν καταφέρει να βάλουν σε μια τάξη όλα αυτά στο μυαλουδάκι τους, βλέπω να εμφανίζεται ένας άλλος τρόπος χαιρετισμού, αυτός της γροθιάς, που τα ανέτρεψε όλα!
Ειλικρινά, δεν γνωρίζω ποιος τον καθιέρωσε πρώτος, αλλά, σύμφωνα με τα παραπάνω, μου φαίνεται δύσκολο να πιστέψω ότι είχε σχέση με τον χώρο της υγείας!
Αυτός είναι και ο λόγος που περίμενα κάποια αντίδραση από τον συγκεκριμένο χώρο (από έναν λοιμωξιολόγο, π.χ.).
Όμως, όχι μόνο τέτοια αντίδραση δεν υπήρξε, αλλά ο τρόπος αυτός σύντομα υιοθετήθηκε και από δημόσια πρόσωπα, ακόμα κι απ' τον ίδιο τον πρωθυπουργό!
Η φωτογραφία είναι από την συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ρέγκλινγκ, στις 7 Μαρτίου του 2020:
Μάλιστα, για τις ανάγκες της φωτογράφισης, οι ράχες των δακτύλων τους έμειναν σε επαφή για αρκετά δευτερόλεπτα.
Τονίζω την φράση "ράχες των δακτύλων" γιατί είναι αυτές ακριβώς με τις οποίες, συνήθως, σκουπίζουμε τα δάκρυά μας...
...ή τρίβουμε τα μάτια μας...
...ή, τέλος, από βρέφους ακόμα, σκουπίζουμε τη μύτη μας:
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω επισημάνσεων, από το χαιρετισμό με γροθιά, πιο ασφαλής κρίνεται η χειραψία (ποιος, αλήθεια, κάνει όλα τα παραπάνω -όταν δεν χρησιμοποιεί χαρτομάντηλο- με την ...παλάμη;)!
Δεν είμαι συνομωσιολόγος, ούτε πιστεύω στην ανυπαρξία του νέου ιού ή ότι δεν χρειάζονται μέτρα (άλλωστε, αυτά τα μέτρα ισχύουν και για όλους τους άλλους ιούς -και της γρίππης-, που έχουν παρόμοιο τρόπο μετάδοσης), απλά, εκφράζω μια απορία και περιμένω απάντηση από κάποιον ειδικό:
Πώς θα "ταιριάξω", λογικά, αυτόν τον τρόπο χαιρετισμού με αυτά που ο ίδιος ο ΕΟΔΥ μας έχει στείλει, ως ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό;
Και, αν αυτό δεν γίνεται, πώς θα δικαιολογήσω το γεγονός ότι ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας τον έχει υιοθετήσει;
Ο Θερβάντες, στον Δον Κιχώτη, γράφει ότι "Αν ο αξιωματικός κλέψει ένα αυγό, οι στρατιώτες του θα κλέψουν χίλιες κότες".
Αυτό αφορά όλους όσους έχουμε μια θέση ευθύνης (κι εμένα, ως παιδαγωγού) και είναι μάταιος κόπος να πασχίζουμε να πείσουμε, με λόγια, κάποιους να τηρήσουν κάτι, όταν εμείς οι ίδιοι το παραβιάζουμε...
Υ.Γ. : Η παρούσα ανάρτηση δεν έχει καμία πρόθεση να θίξει πρόσωπα (πολύ περισσότερο, του πρωθυπουργού της χώρας). Αντίθετα, πρόθεσή μου είναι να επισημάνω κάποια πράγματα που, ίσως, εμποδίζουν την κοινή προσπάθεια για το ξεπέρασμα της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε.
Άλλωστε, αν υπάρξει εμπεριστατωμένη θετική απάντηση στο αν η γροθιά είναι ασφαλής τρόπος χαιρετισμού, δεσμεύομαι να διαγράψω την ανάρτηση.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου