Το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου και η ελληνική ...απάντηση!

Σας παρουσιάζω το μεγαλύτερο σε διαστάσεις αιθουσών -και όχι σε μήκος- σπήλαιο του κόσμου: πρόκειται για το σπήλαιο Hang Son Doong του Βιετνάμ, που οι αίθουσές του είναι τόσο μεγάλες, ώστε να χωρά μέσα τους ακόμα και το Άγαλμα της Ελευθερίας! Αποτελεί κοίτη υπόγειου ποταμού, που βρίσκεται κάτω από την κοίτη κανονικού ποταμού, και σε μερικά σημεία η οροφή έχει υποχωρήσει δημιουργώντας -εκτός από καταρράκτες- απομονωμένα οικοσυστήματα με μοναδικά είδη ζωής. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν εστιάστε την προσοχή σας στις ανθρώπινες φιγούρες, έτσι ώστε να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης των διαστάσεων του σπηλαίου:




Η επόμενη φωτογραφία είναι από ένα άλλο σπήλαιο του Βιετνάμ, το Hang Loong Con και είναι ενδεικτική της πραγματικότητας που θέλει το Βιετνάμ να έχει τα μεγαλύτερα σπήλαια στον κόσμο:


Για όποιον θέλει, σας παραθέτω σχετικό ντοκιμαντέρ, δυστυχώς χωρίς ελληνική μετάφραση:


Θα μου πείτε: και τι έχει, Σπύρο μου, να αντιπαραβάλει η Ελλαδίτσα μας σ'αυτούς τους υπόγειους γίγαντες;
Η Μακεδονία μας έχει την απάντηση: το Σπήλαιο των Πηγών του ποταμού Αγγίτη ή Σπήλαιο Μααρά, στο νομό Δράμας, που αποτελεί κι αυτό κοίτη υπόγειου ποταμού. Σας παραθέτω φωτογραφίες:

α) Από τον εξωτερικό χώρο του σπηλαίου, όπου ο ποταμός Αγγίτης έχει βγει από το υπόγειο τμήμα της διαδρομής του, το οποίο μετρά αρκετά χιλιόμετρα.


β) Από το επισκέψιμο κομμάτι του σπηλαίου, το οποίο είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ, με την οικογένειά μου.


γ) Από το μη επισκέψιμο τμήμα του σπηλαίου, που περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη αίθουσα σπηλαίου στην Ελλάδα, με το χαρακτηριστικό όνομα "Αίθουσα Ακρόπολη" (θυμηθείτε να εστιάζετε στις ανθρώπινες φιγούρες) ...


... καθώς και άλλες αίθουσες, εξίσου εντυπωσιακές (ναι, άνθρωπος είναι αυτός στο βάθος της πρώτης φωτογραφίας, ανάμεσα στους δύο σταλαγμίτες-βουνά!).





Αυτές τις φωτογραφίες, καθώς και άλλες, τις έχει "δέσει" ο Γιάννης ο Αθανασόπουλος που τις τράβηξε, με πολύ όμορφο τρόπο στο ακόλουθο βίντεο: 


Λοιπόν, τι λέτε; Υπάρχει ή όχι η δυνατότητα της εμπειρίας ενός μεγάλου σπηλαίου στην Ελλάδα μας;
Πιστεύω πως ναι. Απλά, είμαστε ίσως η μόνη χώρα στον κόσμο που, αν και μικρή σε έκταση, δεν την γνωρίζουν καλά οι ίδιοι οι κάτοικοί της και όποτε γνωρίσουν κάτι απ'αυτή, τις περισσότερες φορές, αντί να το προστατέψουν και να το αναδείξουν, το καταστρέφουν. Θα ήθελα πολύ να μην είναι έτσι, αλλά τα αντίθετα παραδείγματα είναι, δυστυχώς, πολύ λίγα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πραγματικά λέει το κοράνι για τους Έλληνες.

Φαράγγι Φόνισσας Ξυλοκάστρου: Η πανέμορφη Φόνισσα που κόντεψε να με ...φονεύσει!

Καλό Πάσχα, με τον Θεό ...ζωγράφο!